Beneficiile consumului de sparanghel
Sparanghelul are foarte multe proprietăți nutritive, fiind bogat în folați, acid folic și vitamina K. De asemenea, el conține în cantități mici vitaminele D, C și E. Este, totodată, o sursă importantă de potasiu, fier, magneziu și zinc. Are un conținut ridicat de fibre și antioxidanți, ceea ce-l face un aliment de bază în curele de detoxifiere.
Glutationul, un puternic antioxidant conținut de plante, și vitaminele C și A care se găsesc în sparanghel, fac din acesta un luptător împotriva stresului și a îmbătrânirii premature a celulelor.
Sparanghelul are, de asemenea, proprietăți anticancerigene pentru că scade inflamația din organism și contribuie la procesele de inhibare a oncogenelor – genele care duc la dezvoltarea cancerului. Consumul de sparanghel previne apariția cancerului de sân, de colon, de prostată, ovarian sau pulmonar.
Sparanghelul este un protector al inimii, fiind lipsit de colestelor și folosit în alimentația persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau alte boli de inimă.
Datorită conținutului de acid folic dur și vitamina D, sparanghelul stimulează asimilarea calciului în oase și previne osteoporoza. Mai mult, el ajută la vindecarea fracturilor și contribuie la menținerea echilibrului florei benefice a organismului.
Este recomandat și în dieta gravidelor, datorită faptului că are în componența sa potasiu și acid folic, două elemente de car gravidele au nevoie pentru a asigura buna dezvoltare a fătului și a se proteja de avortul spontan.
Nu în ultimul rând, acest aliment este și un bun afrodisiac, atât din pricina nutrienților pe care îi conține, cât și datorită formei sale, care este aociată cu cea a organului reproducător al bărbaților.