BOALA antică, ce cauzează căderea dinților la copii. Cum poate fi prevenită afecțiunea

Publicat: 03 09. 2024, 11:57
Actualizat: 03 09. 2024, 11:59

Copiii sunt predispuși la o mulțime de afecțiuni. Una dintre acestea o reprezintă și o boală, cauzată de o alimentație deficitară și ale cărei origini datează de acum câteva mii de ani înaintea erei noastre. În ciuda progreselor medicale, afecțiunea nu a fost eradicată și continuă să afecteze, în special, copiii.

Copii riscă să fie afectați, chiar și în ziua de azi, de o boală ce fost consemnată pentru prima dată în 3.800 înaintea erei noastre. Este vorba de scorbut, o boală cauzată, în general, de o carență de vitamina C, și care se manifestă prin sângerarea gingiilor, mai ales la cei mici. Se credea că această boală a dispărut, la începutul secolului IXX, odată cu evoluția studiilor despre alimentația sănătoasă.

Din păcate, copiii continuă să fie predispuși la această afecțiune, din cauza consumului de alimente prelucrate, deficitare în nutrienți. Boala a revenit în atenția medicilor în anii 1970, când populația a început să adopte o dietă bogată carbohidrați rafinați și zahăr și să consume mai puține fructe și legume proaspete.

Simptomele scorbutului la copii

Principalul simptom al scorbutului la cei mici este sângerarea gingiilor, iar carența de vitamina C este una dintre cauzele principalele. Copiii pot experimenta gingii umflate și sângerări, iar în unele cazuri, boala poate duce la căderea dinților.

Alte simptome ale celor afectați de scorbut este erupția de pete roșii sau vinete pe piele, mai ales pe picioare și pe mâini. Copiii se pot simți apatici și epuizați. Potrivit datelor oficiale, incidența scorbutului a crescut de trei ori între 2016 și 2020 în rândul copiilor americani, de la aproximativ opt la 100.000 de copii la aproape 27 notează NHS.

În ceea ce privește scorbutul în cazul adolescenților, afecțiunea poate fi generată de  tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia, iar de cele mai multe ori rezultă în căderea dinților.

Cum se tratează scorbutul

Tratamentul scorbutului este întotdeauna prescris de un medic, însă, în general, poate implica administrarea de vitamina C și integrarea fructelor și legumelor, bogate în vitamina C și alți antioxidanți.

FOTO: Pexels

Citește și:

Suedia recomandă INTERZICEREA accesului la ecrane copiilor sub 2 ani, pentru că mulți dintre ei suferă de insomnie, depresie și anxietate

ALIMENTUL, consumat de toți românii, ce ar putea fi contaminat cu metale grele. Sfaturile specialiștilor

Școlile din România pot angaja PSIHOLOGI. Dar costurile rămân o provocare pentru unitățile școlare din mediul rural