Prima pagină » Sănătate » Boala care apare, în special, în timpul VACANȚELOR la mare sau la munte / Medic: „Pacientul nu mai poate să iasă din camera de hotel”

Boala care apare, în special, în timpul VACANȚELOR la mare sau la munte / Medic: „Pacientul nu mai poate să iasă din camera de hotel”

Boala care apare, în special, în timpul VACANȚELOR la mare sau la munte / Medic: „Pacientul nu mai poate să iasă din camera de hotel”

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de pacienţi cu boli digestive, afectând în mod special copiii de vârste mici.

Aproape 100 de bolnavi au solicitat ajutor în weekendul trecut la un spital de pediatrie din Bucureşti, în timp ce alte cazuri grave se prezintă la camerele de gardă de pe litoral şi din zonele de munte.

Potrivit specialiştilor, bolile digestive se manifestă frecvent în timpul vacanţelor, când igiena copiilor poate scăpa de sub control. Cei mai vulnerabili sunt copiii de vârstă mică.

Momentul în care trebuie să mergeți direct la spital

Managerul Spitalului Victor Babeş din Bucureşti, Simin Florescu, a declarat că cele mai severe forme de boală îi împiedică pe pacienţi să iasă din camera de hotel.

„Cea mai severă formă este cea care nu îi mai permite să iasă din camera de hotel, îi este atât de rău și are atât de multe scaune. Asta este o formă severă sau are scaune hemoragice, (n.r. problemă) care trebuie adresată spitalului acolo unde se află”, afirmă managerul Spitalului Victor Babeş Bucureşti, citată de Observator News.

Prof. Dr. Mihai Craiu, medic primar boli infecţioase, a subliniat gravitatea situației.

„N-au venit părinţii doar să afle dacă pot pleca liniştiţi în concediu, ci pentru că într-adevăr copiii aveau tonus muscular foarte scăzut, extrem de moi, somnolenţă marcată, sugarii care nu se mai trezeau să sugă, stare generală de rău nedefinită, copii mai mari, preşcolari, pe care-i întrebam dacă-i supără ceva: Mi-e lăău şi atat”, a precizat Prof. Dr. Mihai Craiu.

Record de pacienţi cu boli digestive

Recordurile de temperatură din această vară au dus la un număr record de pacienţi la camerele de gardă. Numărul persoanelor care au ajuns la spital în ultima lună se apropie de 10.000, o creștere de aproape 15% faţă de media ultimilor 5 ani, în aceeaşi perioadă.

În majoritatea cazurilor, un virus este responsabil pentru bolile digestive ale copiilor. Primele simptome care ar trebui să amâne orice plan de concediu includ lipsa poftei de mâncare, febra şi vărsăturile. Adulţii se îmbolnăvesc adesea din cauza mâncării care se strică rapid în zilele caniculare.

„Ouă, lapte, se strică foarte repede. Orice mâncare alterată, orice pizza cumpărată de undeva unde a stat în condiţii neadecvate poate provoca boală diareică acută”, avertizează medicul de familie Eva Cristescu.

Atenție la Salmonella

Una dintre cele mai frecvente boli digestive este provocată de Salmonella, bacteriile răspândindu-se uşor în alimentele contaminate. Simptomele debutează cu greaţă şi dureri abdominale, iar micii pacienţi se pot deshidrata rapid. Dacă nu primesc tratament medical prompt, boala poate fi fatală.

Medicii recomandă părinților să fie extrem de vigilenți cu privire la igiena alimentară și să consulte un medic la primele semne de boală digestivă pentru a evita complicațiile grave.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și