Boala care omoară un român pe oră poate fi confundată cu o răceală și de multe ori nu e depistată la timp: „A fost un coșmar și trăiesc și acum un coșmar”
Aceste statistici negre apar, în primul rând, din cauza lipsei de informare a pacientului român. Simptomele cancerului pulmonar sunt greșit interpretate de pacienți, iar cancerul pulmonar este depistat mai degrabă în stadii avansate pentru că semnele acestuia nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respirația îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) și infecțiile pulmonare sau bronșitele ce reapar frecvent. Și la nivel mondial, cancerul pulmonar este cel mai frecvent diagnosticat tip de neoplazie.
„Atât terapiile inovatoare, cât și tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentația clasică, ne pot ajuta acum să ținem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci și la consultații periodice. O vizită la medic le poate salva viața.”, spune Florin Mihălțan, medic pneumolog.
Din 2012 până în prezent, numărul deceselor cauzate de cancer a crescut cu aproximativ 3.000 de persoane pe an, în condițiile în care o treime dintre cancere pot fi prevenite. Cu toate acestea, România a ajuns în situația în care jumătate dintre cancere au ajuns să fie mortale, fiind depistate mult prea târziu, când medicina nu mai are ce să facă, iar mortalitatea prin tumori este a doua cea mai frecventă cauză de deces în țara noastră.
Românii, reticenți în ceea ce privește vizita anuală la medic: „Eu nu m-am dus la doctor 25 de ani”
Problemele de care se lovește îngrijirea oncologică din România și sistemul de sănătate în general, semnalate atât de medici, cât și de cei aflați în organismele de conducere a statului și se ocupă de situația din sănătate, pornesc, în primul rând, de la bugetul extrem de mic de care beneficiază sănătatea. Apoi, vorbim despre lipsa unei legi a prevenției, alături de mentalitatea românilor, care merg pe ideea că nu li se poate întâmpla lor și nu își fac controale regulate. Avem, în România, o lipsă acută a educației pentru sănătate, care nu a beneficiat de atenția cuvenită și nu a fost introdusă în școli, deși a existat o propunere în acest sens.
Laszlo Attila, senator membru al Comisiei pentru Sănătate Publică, recunoaște că România a ajuns în situația în care planurile de prevenție zac în sertare, în condițiile în care 40.000 – 50.000 de decese cu cauză oncologică ar putea fi evitate în fiecare an.
Totuși, dincolo de problemele legislative, stă mentalitatea românilor, care consideră că nu este nevoie să meargă la medic decât atunci când au, într-adevăr, o problemă.
„Eu nu m-am dus la doctor 25 de ani, până când un coleg de serviciu mi-a spus că am devenit recalcitrant, că nu mă mai mulțumește nimic și să merg să fac niște analize. Am mers la Institutul Nasta, acolo unde lucra soția lui. Mi se face pielea de găină când vorbesc”, spune Petre, supraviețuitor al cancerului pulmonar, prezent la conferința #cancerulpulmonarNUașteaptă.
El se numără printre cei care au ajuns la timp la medic, și totuși mărturisește că a trecut prin clipe de coșmar.
„A fost un coșmar și trăiesc și acum un coșmar. Ziua în care mi-a căzut părul… aveam părul lung și în clipa în care mi-a căzut, m-am văzut mort”, își amintește bărbatul.
De asemenea, Petre vorbește despre importanța factorului psihic în lupta unui pacient cu cancerul, despre susținerea venită din partea familiei și a medicilor, ca fiind o piatră de temelie în reușita bolnavului în lupta cu această maladie.
„Important este și factorul psihic. Dacă nu ai lângă tine oameni care să te susțină, dacă familia nu e aproape, dacă medicii nu știu să vorbească cu tine, cazi și nu mai ieși de acolo. Acela e sfârșitul”, mărturisește Petre.
„Să prevenim! Să mergem la doctor măcar o dată pe an! Dacă e ceva în neregulă, tot vede ceva medicul…”, este sfatul acestuia pentru toți oamenii, indiferent de vârstă.
Medicii trag un semnal de alarmă asupra sistemului sanitar
În România, accesul la tratament este anevoios, astfel că pacientul ajunge să nu se mai lupte doar cu boala, ci trebuie să lupte și cu sistemul. De multe ori, pacienții nu au șansa la tratament și de aceea mor. Cu toate că au fost introduse molecule noi pentru tratamentul bolnavilor de cancer, progresele sunt departe de a fi făcute pe deplin.
Fumatul este responsabil pentru 8 din 10 cazuri de cancer, însă cancerul se face și la un exfumător, iar cea de-a doua cauză a apariției acestei maladii este poluarea. Medicul pneumolog Florin Mihălțan a explicat, în cadrul conferinței #CancerulpulmonarNUașteaptă, că unul dintre pașii pozitivi care s-au făcut este adoptarea legii antifumat, însă România are în continuare probleme cu poluarea, Bucureștiul fiind a doua cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană.
O altă problemă acută semnalată de Florin Mihălțan este aceea a scăderii numărului de pneumologi din România. „25% dintre pneumologi se vor pensiona în următorii cinci ani și din această cauză, scade și calitatea serviciului oferit pacientului. Totodată, și numărul oncologilor este într-o scădere dramatică.
Punctul de vedere este susținut și de medicul oncolog Daniela Vasile, care mărturisește că specialiștii în diagnosticarea și tratarea cancerului sunt supraaglomerați, lucrează sub presiune, iar timpul a devenit cea mai mare problemă a acestora atunci când trebuie să gestioneze toate cazurile care îi ajung în atenție zi de zi.
De asemenea, oamenii ajung să plătească bani grei pe tratamente, în condițiile în care ar putea să fie incluși într-un studiu clinic. Acest lucru este, însă, tot mai rar, din cauza faptului că acest tip de studii au fost contestate aspru, afirmându-se în numeroase rânduri că pacienții români au ajuns să fie cobai, după cum explică medicul Mihălțan.
Cătălin Costovici, medic primar oncolog, trage un alt semnal de alarmă, explicând că în România nu se face medicină preventivă în privința cancerului pulmonar, cu toate că, așa sum aminteam mai sus, acesta este principala formă de cancer care conduce la deces în țara noastră. Medicul admite că s-au întâmplat lucruri bune în zona de tratament, însă prevenția și educația sanitară sunt la pământ. „Tot lanțul este bolnav, de la prevenție la diagnosticare”, explică oncologul.
Medicii atrag atenția, de asemenea, asupra imunoterapiei, spunând că această nouă tehnică de tratament al cancerului este una binevenită, însă explicând că nu toate cancerele pot fi tratate cu imunoterapie și că aceasta este o tehnică extrem de scumpă. Tratamentul pentru un bolnav de cancer care alege calea imunoterapiei fiind de 7.000 – 10.000 de euro pe lună.
Mituri despre cancerul pulmonar
1. Nu numai oamenii care fumează pot face cancer.
Adevărat: Într-adevăr, fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru cancerul pulmonar. Însă nu este singurul. Cel puțin la fel de expuși acestei boli sunt și oamenii care lucrează în medii cu risc mare, care sunt expuși, de exemplu, la substanțe precum azbest sau radon.
2. Efectele negative ale fumatului, cele care duc la dezvoltarea cancerului pulmonar, nu pot fi remediate.
Fals: Specialiștii au descoperit că renunțarea la fumat are beneficii importante:
– 2, 3 luni după ultima țigară, circulația sângelui și funcționarea plămânilor încep să arate deja primele semne de îmbunătățire
– în primele nouă luni de la ultima țigară tusea fumătorului dispare
– la 10 ani de la ultima țigară, riscul de deces din cauza cancerului pulmonar este de două ori mai mic decât cel al unui fumător
3. Cancerul pulmonar afectează doar plămânii:
Fals: Cancerul pumonar se poate extinde în tot corpul – proces ce se numește metastază. De cele mai multe ori, tumorile ajung în creier, afectându-i pacientului funcțiile vitale, cum ar fi vederea.
4. Odată ce s-a răspândit în organism, cancerul pulmonar nu mai poate fi tratat.
Fals: Într-adevăr, odată ce s-a răspândit în tot organismul, cancerul este mai dificil de tratat. Însă acum, cu ajutorul terapiilor inovative, boala poate fi tratată chiar dacă s-a răspândit și în alte organe.
5. Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele.
Adevărat: Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele deoarece este o boală agresivă, ce avansează cu rapiditate și este depistat mai ales în stadii avansate, inoperabile.
(Asociația internațională de studiu al cancerului și Societatea americană de cancer, potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România)