Boala care ucide cei mai mulți români: De 10-15 ani e mai severă decât multe forme de cancer

Publicat: 11 05. 2015, 15:19
Gălățenii au început să se relaxeze deja și nu mai respectă ordonanțele militare (FOTO - ilustrativ)

Reprezentanții Societății Române de Cardiologie afirmă că incindența bolilor cardiovasculare a crescut foarte mult în ultimii 10-15 ani. Aceștia se plâng de faptul că, în prezent, nu există un program național de prevenție a acestor afecțiuni severe.

„Insuficiența cardiacă e o boală foarte severă care omoară foarte mulți oameni. De 10-15 ani e mai severă decât foarte multe forme de cancer. Nu există practic o percepție a populației generale legată de severitatea insuficienței cardiace. Insuficiența cardiacă este ceva foarte comun. Nu înțeleg că trebuie să se prezinte repede la doctor”, spune dr. Ovidiu Chioncel, medic primar la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu.

Potrivit președintelui Societății Române de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu Chițoiu, principalele cauze care conduc la bolile cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, fumatul, lipsa de mâncare, sedentarismul sau obezitatea.

Pe de altă parte, „în alte țări, Danemarca sau Franța, mortalitatea prin boli cardiovasculare a scăzut sub nivelul de mortalitate prin cancer, care este undeva la 30-35%. Deci au fost făcute progrese foarte mari în țările care au înțeles că o națiune este puternică dacă este sănătoasă și bine educată”, spune dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global. Ultimele date oficiale arată că într-un an 17,3 milioane de persoane au murit de boli de inimă, 80% din numărul persoanelor provenind din țări în curs de dezvoltare, așa cum este și cazul României. Țara noastră ocupă locul trei în lume la acest capitol. Statisticile arată că, la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Pe primul loc la numărul de decese provocate de o boală cardiovasculară se află Rusia, urmată de Bulgaria. După România,  clasamentul este continuat de Ungaria și Argentina. La polul opus se află Franța, Australia, Elveția, Japonia și Israel, scrie Health Line.com.

Situația se va înrăutăți în următorii ani. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății în anul 2030 peste 20,3 milioane de persoane vor muri de o boală cardiovasculară.

„Fumatul reprezintă principalul factor care duce la creșterea numărului de pacienți diagnosticați cu o boală cardiacă. Colesterolul joacă și el un rol important în apariția acestor afecțiuni. Dacă numărul de țigări fumate s-ar reduce, atunci și numărul bolnavilor ar scădea considerabil”, punctează prof. dr. Leonida Gherasim, medic cardiolog și profesor universitar la Facultatea de Medicină din București.