Boala cu mii de fețe, care poate apărea și înainte de 40 de ani
„Ca să poți diagnostica un subiect cu schizofrenie, trebuie să observi următoarele caracteristici: delir, halucinații, comportament dezorganizat sau catatonic sau prezența simptomelor negative, disfuncție semnificativă în abilitatea de a munci, de a merge la școală sau a îndeplini sarcinile zilnice. Aceste semne sunt prezente de cel puțin șase luni””, spune psihologul Radu Leca pentru Ce se întâmplă, doctore?
Cauze și factori de risc
În mod oficial există cauze biologice, socioeconomice, psihosociale. Specialiștii pun accentul pe cele genetice. „Cauzele biologice țin de materialul genetic cu care venim pe lume sau de tipul traumelor fizice ce determină schimbări în dezvoltarea creierului. Este știut faptul că Boala Huntington este precedată de simptome ale schizofreniei.
Trăsăturile de personalitate, valabile pentru un schizofrenic îl vor poziționa mereu, socieconomic, la un nivel scăzut spre mediu. Sunt rare exemplele de schizofrenici care au ajuns în 40 de ani de existență la un nivel socioeconomic înalt””, mai spune psihologul Radu Leca.
Vulnerabilitatea subiectului la stres determină manifestări de natură schizoidă. „Exemplu concret: evoluția alături de părinții cu dificultăți de comunicare, nesiguri și retrași, fara relații sau cu un număr redus de relații de prietenie, evident cu tendința de control sau cu tendința de a domina, reprezintă un factor public care crește riscul de a dezvolta schizofrenie la copil. De asemenea, consumul de substanțe psihoactive conduce subiectul către primul episod schizofrenic””, adaugă specialistul.
Primele semne ale schizofreniei
Schizofrenia se manifestă diferit la fiecare individ. „Aveam un profesor la facultate care ne spunea așa: nu sunt doi schizofrenici identici. Unii subiecți manifestă treptat simptomele schizofreniei, la alții simptomele se manifestă brusc”” , precizează psihologul Radu Leca.