Cel mai important factor prognostic este stadiul bolii în momentul diagnosticului.
Considerat drept unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, cancerul ovarian are cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer feminin. Aproximativ 80% din pacientele operate vor dezvolta o recidivă care de cele mai multe ori duce la deces. Conform specialiștilor, rata de supraviețuire la 5 ani pentru toate stadiile este cuprinsă între 35-38%, iar pentru stadiile avansate este de 28%.
Când și de ce apare cancerul ovarian
Teoria care încearcă să explice apariția cancerului ovarian este „ovulația neîntreruptă”: acest tip de cancer se dezvoltă ca urmare a unui proces anormal de reparație a epiteliului de suprafață al ovarului, reparație care intervine după fiecare ruptură foliculară și ovulație.
„Procesul de reparație determină formarea unor chisturi de incluziune care pot suferi transformări neoplazice în timp, sub acțiunea unor factori oncogeni”, subliniază dr. Silviu Prună, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Sanador.
Istoricul de familie, în special incidența cancerului de sân sau ovarian în rândul membrelor unei familii, reprezintă cel mai important factor de risc pentru apariția acestui tip de cancer.