Boala de care nu știu că suferă nouă din zece pacienți care își fac acest control

Boala de care nu știu că suferă nouă din zece pacienți care își fac acest control
Publicat: 17/12/2015, 19:10

„În urmă cu două decenii, insuficiența cardiacă era considerată stadiul final al evoluției bolilor cardiovasculare și o boală fatală. În anii 2000 însă, descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficiența cardiacă într-o boală tratabilă. Principiile și strategiile de tratament inovatoare, precum și dispozitivele medicale de ultimă generație cresc speranța de viață a pacienților cu insuficiență cardiacă. Însă, este obligatoriu ca pacientul să se prezinte în timp util la medic și afecțiunea să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai incipient”, a declarat medicul Dragoș Vinereanu, șeful Secției de cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgență București, la lansarea studiului.

Insuficiența cardiacă este o boală cronică în care inima nu pompează suficient sânge spre organe pentru a susține funcționarea acestora. Cele mai frecvente cauze ale insuficienței cardiace sunt boala coronariană ischemică cronică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile și malformațiile congenitale cardiace.

Respirația grea, capacitatea de efort scăzută, starea de oboseală care împiedică pacientul să își desfășoare activitățile curente sunt câteva dintre simptomele insuficienței cardiace.

„Este nevoie să se acorde mai multă atenție insuficienței cardiace deoarece este una dintre principalele afecțiuni grave care generează costuri majore în sistemul de sănătate prin tratamentele și dispozitivele necesare, prin numărul mare de spitalizări, prin dezinserția socială a acestora. În România sunt aproximativ 1 milion de pacienți care suferă de insuficiență cardiacă, respectiv 4,7% din populația de peste 35 de ani. Dintre aceștia, nouă din 10 nu știu că suferă de această afecțiune”, a precizat Gabriel Tatu-Chițoiu, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și președintele Societății Române de Cardiologie.

Creșterea nivelului de informare al populației cu privire la diagnosticul și tratamentul insuficienței cardiace, crearea unei baze de date naționale cu pacienții care suferă de insuficiență cardiacă, dezvoltarea unităților medicale specializate în tratamentul acestei afecțiuni cardiovasculare și asigurarea monitorizării pacienților în cadrul asistenței medicale primare sunt măsurile care ar trebui implementate în România pentru a îmbunătăți situația pacienților, conform Societății Române de Cardiologie.

„Insuficiența cardiacă este o boală tratabilă al cărei impact asupra calității vieții pacienților poate fi diminuat dacă afecțiunea este diagnosticată în stadii timpurii. Însă, în România, foarte puțini dintre pacienți știu care sunt semnele și simptomele bolii, care sunt factorii de risc care pot duce la apariția acesteia și se prezintă la medic atunci când boala este deja instalată, iar calitatea vieții pacientului a scăzut considerabil”, a adăugat medicul Ovidiu Chioncel, șeful de secție de cardiologie la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” București.

„Populației îi este mai teamă de cancer, fără să știe că mortalitatea prin cancer este de două ori și jumătate mai mică decât mortalitatea prin bolile cardiovasculare, adică de aproape 20% pe an la un bolnav care suferă de insuficiență cardiacă. Dacă vorbim despre cancer, cea mai mare parte a populației este speriată. Dacă vorbim despre insuficiență cardiacă, lucrurile nu stau așa. Atât pacienții, cât și o mare parte a personalului medical ajung să recunoască boala prea târziu”, a declarat medicul Ioan Mircea Coman, șef de secție de cardiologie la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” și președinte al Fundației Române a Inimii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”