Prima pagină » Sănătate » Broccoli, alimentul care reduce riscul de CANCER și ajută la creșterea imunității

Broccoli, alimentul care reduce riscul de CANCER și ajută la creșterea imunității

Broccoli, alimentul care reduce riscul de CANCER și ajută la creșterea imunității
Broccoli. Sursa Foto: Profimedia

Expresia „mănâncă-ți broccoli” poate vă sună familiar din copilărie, când părinții vă serveau o farfurie cu carnea friptă. Alături, niște „copaci micuți și verzi”. În graba de a ajunge la desertul dulce, tu îi refuzai, probabil din cauza aspectului sau gustului, cu toate că erau plini de fibre, minerale și vitamine necesare unei dezvoltări sănătoase. Probabil că acum, când ești la o vârstă înaintată și ești supraponderali, regreți că nu ți-ai ascultat părinții. 

Broccoli este membru al genului Brassica de plante. Este o legumă care se înrudește cu varza și conopida. Se pot consuma într-o combinație de salată cu carne sau cu cartofi.

Reduc riscul de cancer

Milioanele de ani de evoluție au făcut broccoli să fie leguma supremă cu cele mai puternice molecule care pot distruge celulele canceroase. Ele detoxifică anumite substanțe care duc la creșterea celulelor canceroase.

Nu le distrug, ci le îndepărtează efectele dăunătoare. Multor pacienți bolnavi de cancer li se recomandă o dietă alimentară care să includă această legumă.

Broccoli susțin apoptoza, abilitatea corpului tău de a distruge celulele cauzatoare de cancer. Trebuie menționat însă că nutrienții necesari pentru combaterea cancerului nu supraviețuiesc gătitului sau congelării. De aceea, broccoli cruzi sunt cei mai ideal de consumat.

Broccoli ajută la prevenirea infecțiilor și reglează glicemia

Aceștia mai conțin liganduri care pot ajuta la protejarea intestinului subțire de infecții și inflamații, împiedicând absorția nutrienților de care ai nevoie.

Nutrienții și antioxidanții, inclusiv Vitamina C, pot ajuta la reglarea glicemiei. De asemenea, consumul mai des poate duce la scăderea trigliceridelor, un tip de grăsime care poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Ei mai pot reduce colesterolul și acumularea calciului în vasele de sânge.

Broccoli sunt ideali pentru creșterea imunității

Concentrarea mare de vitamina C ajută la creșterea imunității. Broccoli consumați cruzi te pot salva de boala Alzheimer, bolile autoimune, bolile de inimă, boala Parkinson și cancerul.

În mod surprinzător, broccoli au mai multă vitamina C decât portocalele.

Articol tradus și adaptat după studiul publicat de Cleveland Clinic 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și