Calculul care îți spune dacă suferi de obezitate
Medicul Nicoleta Dumitru, de la Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon a explicat pentru gândul că un consum zilnic de kilocalorii cu 5% mai mare decât procentul de consum energetic conduce, într-o perioadă de un an, la o creștere cu 5 kg a masei adipoase, iar 8 kilocalorii pe zi în plus față de consumul energetic determină o creștere cu 10 kg a masei adipoase într-o perioadă de 30 de ani.
Obezitatea apare din pricina faptului că organismul uman are capacitatea de stocare a excesului de energie sub formă de țesut adipos, adică grăsime. Grăsimea în exces, supraponderea sau obezitatea, pot avea efecte nocive asupra sănătății: boli cardiovasculare, diabet, boli ale sistemului osos sau complicații ale sistemului digestiv.
Fiecare dintre noi ne putem calcula acasă indicele de obezitate. Medicul Nicoleta Dumitru ne-a dezvăluit formula folosită în practica medicală pentru determinarea indexului de masă corporală, care îi ajută pe medici să clasifice obezitatea: greutate (kg) / înălțime la pătrat (m2).
Astfel, putem afla dacă suntem sau nu obezi, făcând calculul și analizând rezultatele conform tabelului de mai jos.