Diploma de absolvire a Universității de Medicină din Pristina, pe care a prezentat-o Matteo Politi, italianul arestat după ce a operat fără a avea acest drept în două clinici din București, nu este recunoscută de autoritățile din Kosovo, potrivit unui comunicat transmis de dr.Pleurat Sejdiu, președintele Camerei Medicilor din Kosovo, care a informat pe această cale și Colegiul Medicilor din Roimânia.
„De la terminarea luptelor (în anul 1999 – n.red.) și după intrarea forțelor NATO pe teritoriul Republicii Kosovo și începutul Administrației civile sub umbrela Națiunilor Unite (UNMIK), o parte a teritoriului Republicii Kosovo a rămas și încă este parte a Instituțiilor paralele ale Republicii Serbia,” explică dr.Sejdiu. „Aceste Instituții nu au permis controlul complet și efectiv al Instituțiilor publice ale Republicii Kosovo, pentru a putea controla autenticitatea documentelor eliberate, și nici baza legală, în concordanță cu legea aplicabilă în Republica Kosovo.
Aceste Instituții paralele care sunt direct în subordinea Republicii Serbia, care controlează și funcționarea așa-numitelor Instituții de Educație Superioară. În cadrul acestora, este și Universitatea Paralelă a Pristinei, cu sediul în partea de nord a orașului Mitrovica, care și în momentul actual își desfășoară activitatea în afara sistemului juridic al Republicii Kosovo.
În legătură cu această situație, Guvernul Republicii Kosovo a creat o comisie specială guvernamentală care, în conformitate cu acordurile încheiate, face evaluarea și acreditarea diplomelor eliberate de Universitatea Paralelă a Pristinei, și deci, valide sunt numai documentele evaluate și acreditate de autoritățile guvernamentale ale Republicii Kosovo.”
După ce a explicat contextul, medicul kosovar aduce noi detalii chiar despre situația lui Matteo Politi.
„Din cele mai sus menționate rezultă că, în cazul „chirurgului plastician”, documentul nu este valid și nu poate fi identificat ca și document eliberat de Instituțiile Legale ale Republicii Kosovo. Acest caz nu este singurul care a fost depistat de-a lungul anilor și care este produs al acestei așa-numite Universități,” afirmă dr.Pleurat Sejdiu.
„Vrem să vă reamintim că același „doctor”, în perioada 2007-2008, în câteva cazuri, a încercat să abuzeze și să înșele chirurgi din Pristina să facă investiții comune, dar nu a avut succes.”
Situația devine și mai defavorabilă italianului Matteo Politi, cu cât România nu a recunoscut deocamdată Republica Kosovo, deci nici legislația invocată în mesajul medicului din Pristina. Ciudat este modul în care diploma adusă de italian afost atestată „parțial” de autoritățile române.
Pe 22 martie 2018, la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) a fost depusă solicitarea pe numele lui Politi Matteo, cetățean italian, pentru recunoașterea unei diplome de studii universitare (medicină generală), obținută în Serbia, la Universitatea din Priștina. Politi susținea că are nevoie de ea pentru a fi angajat ca asistent manager în cadrul unei firme.
În urma evaluării dosarului de recunoaștere conform metodologiilor specifice, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor a emis Atestatul de recunoaștere a studiilor în data de 11 aprilie 2018, în care se menționează recunoașterea nivelului Licență și a domeniului de studii (Sănătate), fără a se menționa specializarea (Medicină) care ar fi dat posibilitatea cetățeanului italian să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României, au declarat reprezentanții Ministerului Educației Naționale, într-un răspuns pentru Mediafax.
„În atestat se menționează, în mod expres: Acest atestat nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic și nu este valabil în scopuri academice pentru continuarea studiilor. Titularul documentelor de studii depuse pentru recunoaștere își asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestora”, se arată în răspuns.
Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București face apel la pacienții care au fost operați de „dr.Metthew Mode” să ajute cu informații despre acesta și a înființat o linie telefonică specială la care pot suna.
„Astfel, în perioada 7 februarie – 15 februarie, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-16:00, la numărul de telefon 021.313.2634, un responsabil DSP-MB va prelua mesajele celor interesați să ofere amănunte în acest caz.
„Reamintim că Matteo Politi/Matthew Mode a acordat în ultimul an, în cadrul mai multor clinici medicale private, servicii medicale de chirurgie estetică fără a avea dreptul legal de a exercita această specialitate pe teritoriul României”, se arată în informarea publicată, joi, de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.