Centrul canadian pentru consumul și dependența de substanțe (CCSA) a cerut săptămâna aceasta o reducere substanțială a consumului de alcool, avertizând că oamenii care beau chiar și ocazional se expun unor riscuri grave pentru sănătate, inclusiv cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral. De aceea, recomandarea este de a elimina în întregime consumul de alcool, canadienii fiind sfătuiți să bea cel mult două pahare de alcool pe săptămână.
Noile ghiduri de sănătate, finanțate de Health Canada, reprezintă o schimbare extrem de mare față de recomandările anterioare emise în 2011, când canadienilor li s-a spus că un consum cu risc scăzut de a dezvolta diverse boli înseamnă nu mai mult de 10 băuturi pe săptămână pentru femei și 15 băuturi pe săptămână pentru bărbați.
„Am vrut pur și simplu să prezentăm dovezile publicului canadian, astfel încât să poată reflecta asupra consumului de alcool și să ia decizii în cunoștință de cauză”, a spus Peter Butt, profesor de medicină de familie la Universitatea din Saskatchewan și membru al comisiei care a redactat recomandările, citat de The Guardian.
CCSA consideră că o porție de băutură reprezintă: 355 ml de bere c5%, un pahar de 148 ml de vin cu 12% alcool sau un pahar de shot cu băuturi spirtoase care au o concentrație de 40%.
În Marea Britanie, NHS recomandă nu mai mult de șase pahare de vin sau șase halbe de bere pe săptămână – în mod ideal, repartizate pe trei zile sau mai mult. Oficialii din domeniul sănătății din Statele Unite recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și doar unul pentru femei.
Dar experții canadieni spun că noile cercetări sugerează că trei până la șase băuturi pe săptămână ar trebui considerate un risc moderat atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar șapte sau mai multe băuturi pe săptămână reprezintă un risc ridicat. Pe lângă riscul crescut de cancer de colon și de sân, precum și de boli de inimă și accident vascular cerebral, CCSA a identificat, de asemenea, violența drept efect negativ ale consumului de alcool.
„Nu este vorba despre prohibiție. Este vorba pur și simplu de reducerea cantității de băut”, a spus Butt.
Conform recomandărilor, nicio cantitate de alcool nu este sigură atunci când vorbim de gravide sau femei care vor să rămână însărcinate. În timp ce abstinența în timpul alăptării este cea mai sigură opțiune, o băutură consumată rar nu prezintă un risc.
În România, se consideră un consum problematic (riscant, nociv, extrem de nociv) depășirea următoarelor cantități:
Depășirea acestor limite se asociază cu creșterea riscurilor pentru probleme de sănătate, conform ghidului INSP.