CANCERUL pulmonar, din ce în ce mai frecvent în România. Prognosticul de supraviețuire la 5 ani este sub 10%. Cum putem preveni boala

Publicat: 10 10. 2024, 10:44
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

Cancerul pulmonar devine o problemă din ce în ce mai gravă în România, cu 75% dintre cazuri fiind diagnosticate în stadii avansate. Mai rău este că țara noastră nu dispune nici acum de un program național de screening pentru această afecțiune, în ciuda promisiunilor miniștrilor Sănătății din ultimii ani și până în prezent.

Pentru a evalua eficiența funcționării plămânilor, medicii recomandă o analiză numită spirometrie, iar structura acestora poate fi analizată prin computerul tomograf.

Investigațiile medicale sunt necesare o dată la doi ani, începând cu vârsta de 45 de ani, indiferent de istoricul de fumat. Aceste proceduri constituie, de fapt, singura formă de prevenție împotriva cancerului pulmonar în România anului 2024.

Computerul tomograf cu doză mică, realizat o dată la fiecare doi ani, poate detecta leziuni maligne mici, adică stadii incipiente ale bolii.

„Identificăm forme incipiente de cancer unde putem interveni țintit, imunoterapii biologice, imunoterapie, aceste terapii curative. Se poate face o terapie combinată – chirurgia toracică, imunoterapie, radioterapie. Dacă depisat în stadii incipiente 1 sau 2. Prognosticul la 5 ani este de peste 80%”, spune Cristian Oancea Medic, primar pneumolog, potrivit Știrileprotv.

Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, adaugă: „Nodulii pulmonari depistați în acest moment au câțiva milimetri, iar chirurgia presupune pierderea unui segment pulmonar, dar vindecarea este posibilă datorită screening-ului radiologic.”

Cu toate acestea, 75% din toate cazurile de cancer pulmonar din România sunt descoperite în forme avansate, iar prognosticul de supraviețuire la 5 ani este sub 10%. De asemenea, nu există programe eficiente pentru a ajuta persoanele să renunțe la fumat, ceea ce complică și mai mult situația pacienților care se confruntă cu această boală mortală.

Avansuri tehnologice în chirurgia toracică

Chirurgia toracică deschisă este o intervenție foarte agresivă, implicând incizii mari și o perioadă lungă de recuperare, care poate fi dureroasă. Din acest motiv, chirurgii din întreaga lume lucrează la dezvoltarea tehnicilor minim invazive cu ajutorul noilor tehnologii.

Spre exemplu, chirurgia robotică a redus spitalizarea la doar două zile. În plus, o tehnică inovatoare, cunoscută sub numele de chirurgie toracică uniportală, a fost introdusă și în România.

Mugurel Bosînceanu explică această procedură: „Facem o singură incizie, standardizată, de 4 cm. Prin această incizie, introducem camere și instrumente care ne permit să extragem orice piesă toracică rezecată. Am realizat intervenții complexe, inclusiv dublu sleeve vascular, fără a sacrifica un plămân”.

Citește mai mult pe acest subiect:

Radonul, a doua cauză a cancerului de plămâni. Românii, expuși la gaz în funcție de zona unde locuiesc. Trebuie să aerisim locuința la fiecare 3 ore

Adulții cu vârsta de peste 40 de ani sunt mai predispuși la 17 tipuri de CANCER. Cu ce sfaturi vin specialiștii