Prima pagină » Când devine friptura la „GRĂTAR” periculoasă, de fapt. Carnea pe care nu trebuie să o consumăm, sub nicio formă

Când devine friptura la „GRĂTAR” periculoasă, de fapt. Carnea pe care nu trebuie să o consumăm, sub nicio formă

Când devine friptura la „GRĂTAR” periculoasă, de fapt. Carnea pe care nu trebuie să o consumăm, sub nicio formă

Friptura la grătar este periculoasă. Un avertisment din partea unui om de știință de la UCLA te va determina să te gândești de două ori înainte să pui carne pe grătar, la tradiționala întâlnire cu rudele și prietenii.

Friptura la grătar este periculoasă

Catherine Carpenter, Ph.D., profesor de nutriție clinică și membru al Jonsson Comprehensive Cancer Center din cadrul UCLA, a explicat pentru UCLAHealth.org că tradiționalul consum de carne preparată la temperaturi ridicate poate duce la creșterea riscului apariției cancerului.

Când carnea este atât de gătită încât se arde, înseamnă că grăsimea s-a prăjit până la nivelul la care produce chimicale cancerigene, precum HCA (amine heterociclice) și PAH (hidrocarburi aromatice policiclice).

Dacă este expus în mod frecvent și pe o perioadă îndelungată la aceste chimicale, ADN-ul poate fi deteriorat și apar tumori.

„Nu este vorba de o experiență unică, de o situație în care ai ținut carnea prea mult pe grătar și a devenit neagră. Este mai degrabă un mesaj despre stilul de viață”, a spus Carpenter, potrivit thecooldown.com.

„O gătești așa de 30 de ani. În fiecare week-end, la grătar, prepari carnea la temperaturi ridicate și devine neagră. Astfel devine un risc de cancer”.

Friptura la grătar este periculoasă. Motive de îngrijorare

Prepararea cărnii la grătar este un „brand de țară” pentru SUA, dar și pentru România, când vine vorba de sezonul de vară și nu numai.

Un studiu publicat de revista științifică Nutrients a arătat că 12% dintre americani, în general bărbați cu vârste între 50 și 65 de ani, consumă jumătate din hamburgerii, fripturile și alte produse din vită vândute în magazine.

Carpenter a avertizat că expunerea îndelungată la HCA și PAH poate crește riscul apariției cancerului de prostată, colon și pancreas.

Aceasta a spus că PAH sunt „aerosolii produși de fumul cărnii, care sunt depozitați pe carne”, astfel încât consumul acestei fripturi duce și la inhalarea de fum.

Dincolo de riscul cancerului, un studiu recent realizat de savanții de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a arătat că oamenii care consumă doar două fripturi de carne roșie pe săptămână prezintă un risc mai mare de apariție a diabetului de Tip 2.

Ce putem face pentru a reduce riscurile

Desigur, gustul unic al fripturii la grătar nu poate fi negat de nimeni, dar trebuie să o consumăm cu moderație.

Carpenter a sugerat să ne orientăm spre gătirea la o sursă indirectă de căldură și să întoarcem mereu carnea, în timpul preparării, pentru a reduce expunerea la elemente cancerigene. Dacă friptura este prea arsă, acea parte trebuie tăiată și aruncată, nu consumată la masă.

De asemenea, fructele și legumele care conțin antioxidanți pot contracara efectele chimicalelor periculoase. Marinarea fripturii într-un sos de citrice înainte de gătire poate contracara, de asemenea, efectele chimicale ale substanțelor cancerigene.

Sursa foto: Playground.com / AI

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și