Prima pagină » Sănătate » CARANTINĂ | Care este efectul psihologic al distanțării sociale

CARANTINĂ | Care este efectul psihologic al distanțării sociale

CARANTINĂ | Care este efectul psihologic al distanțării sociale

Izolarea poate avea efecte psihologice foarte mari, cele mai predispuse la acest lucru fiind persoanele care locuiesc singure.

În ultimele săptămâni, trupurile altor oameni au devenit dușmanii noștri. Cei mai mulți dintre noi am încetat să avem contact fizic cu oricine altcineva care nu locuiește în aceeași casă cu noi.

Această pandemie a schimbat modul în care trăim zilnic, dar ar putea o lungă perioadă de distanțare socială să creeze o societate mai puțin apropiată față de ceilalți odată ce aceasta se va termina?

Vom evita contactul fizic cu alții, nu numai acum, ci și într-o lume post-coronavirus?

„Această perioadă în care oamenii sunt instruiți să nu se atingă se va dovedi un experiment social interesant”, a declarat Francis McGlone, profesor de neuroștiință la Universitatea John Moores din Liverpool, citat de inews.com.

„Poate avea un efect real asupra tendinței naturale a oamenilor de a se apropia de ceilalți și ar putea exista unele repercusiuni. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că acestea vor deschide porțile către o serie întreagă de probleme legate de bunăstarea mentală, pentru că este posibil ca oamenii să nu mai primească afecțiunea cu care erau obișnuiți în mod normal”, a mai explicat specialistul.

Ne vom adapta sau vom suferi consecințe grave?

Eforturile de a opri pandemia Covid-19 ar putea avea o consecință gravă: contactul fizic, și nu numai, din ce în ce mai rar cu alte persoane.

„Există o fibră nervoasă în pielea noastră care răspunde la atingerea blândă. Atingerea determina eliberarea în organism a oxitocinei, un hormon care ne îmbunătățește starea de spirit. Atingerea este crucială pentru dezvoltarea unui bebeluș – fără ea, acesta pot dezvolta probleme cognitive grave – dar este utilă și copiilor mai mari și adulților”, a explicat Francis McGlone.

„Atingerea este, în general, foarte importantă pentru reglarea nivelului de stres deoarece are un efect liniștitor și are un beneficiu foarte mare pentru bunăstarea noastră”, a mai explicat dr. Abigail Wright, din cadrul  Societății Psihologilor Britanici.

Distanțarea fizică nu înseamnă și distanțare emoțională

De asemenea, aceasta a pus accentul și pe faptul că „distanța fizică nu înseamnă distanță emoțională; vorbind cu oamenii de peste drum, fiind în mod regulat în contact telefonic cu persoanele dragi și păstrând un sentiment de comunitate, putem încă să simțim efectele pozitive ale altor oameni, dar în alte moduri”.

 

Autor

Citește și