Prima pagină » Sănătate » Care e singurul ulei sănătos pentru cartofi prăjiți și alte prăjeli? Dragoș Pătraru a găsit răspunsul

Care e singurul ulei sănătos pentru cartofi prăjiți și alte prăjeli? Dragoș Pătraru a găsit răspunsul

Care e singurul ulei sănătos pentru cartofi prăjiți și alte prăjeli? Dragoș Pătraru a găsit răspunsul

Dragos Pătraru a analizat toate uleiurile într-o ediție specială a emisiuni „Starea Sănătății”. A concluzionat că singurele uleiuri bune sunt cel de măsline și cel de rapiță. 

Uleiul joacă un rol fundamental în bucătăria românească tradițională, fiind unul dintre alimentele cele de „toate zilele”. Dar Dragoș Pătraru avertizează că multe dintre preparate „sunt mizerii” care pot dăuna organismului uman, „prăjeala în ulei fiind una dintre ele”.

„Cum în școală încă se face latină, nu educație alimentară, e de înțeles că oamenii habar nu au”.

Uleiul de măsline – beneficii

Potrivit datelor colectate de realizatorul TV, fiecare român consumă 10 litri de ulei de Floarea-soarelui. El spune că are de 200 ori mai mulți acizi grași Omega-6 decât Omega-3. Uleiul de măsline are de 12 ori mai mulți acizi Omega 6 decât Omega 3. Un exces de Omega 6 crește nivelul de inflamație cronică în organismul uman.

„Ca să vă imaginați cât de gravă e treaba asta, rigiditatea temporară a arterelor apare la câteva ore după ce consumăm altceva decât fast food sau ceva gătit în prea mult ulei. Imaginați-vă ce se întâmplă când mâncăm în fiecare zi. Dacă nu faceți stocuri de zahăr, nu ar trebui să faceți nici stocuri de ulei. Ne-am obișnuit să credem că mâncarea n-are gust dacă nu e înecată în ulei. Nu bolile se transmit în familie, ci obiceiurile proaste. Tocănițele alea care duc la aceleași boli. Chiar nu este complicat să gătești fără ulei în ziua de azi. Folosește grătarul, cuptorul sau un Airfryer. Nu fii fraier. Ia-ți un Airfryer”.

În ce privește uleiul de măsline, Dragoș Pătraru îl consideră „esențial” pentru dietele mediteraneene, dar nu trebuie folosit la prăjit preparate.

„Este bogat în antioxidanți și grăsimi mononesaturate – 73%. Din 100 grame de ulei de măsline, 10,5 grame sunt grăsimi polinesaturate, din care 0,76 grame sunt de Omega-3, restul de 9 fiind de Omega-6. Avem de 19 ori mai mult Omega-6”.

Dragoș Pătraru spune că este indicat consumul  uleiului de măsline pentru că reduce riscul îmbolnăvirii de cancer mamar, boli cardiovasculare, boli hepatice și previne depresia. Dar nu se pretează utilizării la temperaturi înalte. Este indicat în legume călite.

Uleiul de rapiță este cel mai indicat pentru dietă

În ce privește uleiul de rapiță, realizatorul TV spune că un mit care circulă este faptul că este folosit exclusiv în producție industrială.

„Dacă e așa, ce ne facem cu porumbul fraților care e în toate? Orice ulei poate fi folosit în scopuri industriale. Dacă am evita multe produse alimentare pentru că au și aplicații industriale, ar trebui să evităm multe alimente. Se produc mase plastice din cereale. Uleiul de rapiță este una dintre cele mai sănătoase grăsimi de gătit. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate și un conținut crescut de grăsimi nesaturate, inclusiv acizi grași și Omega-3. Uleiul de rapiță are un raport de 2:1, chiar mai bun decât uleiul de măsline. Este bogat în grăsimi mononesaturate – 63%. La fel ca multe uleiuri vegetale, e bogat în Vitamina F, foarte eficientă ca antioxidant și poate proteja pielea. Uleiul de rapiță reduce nivelul de colesterol. Evitați pe cât posibil prăjirea lui”.

Uleiul de palmier, uleiul de cocos și uleiul de Floarea-soarelui sunt nocive

Dragoș Pătraru susține că uleiul de palmier este cel mai nociv, fiind găsit în multe alimente procesate și în bucătăriile restaurantelor, fiind din ce în ce mai folosit în prăjeli repetate pentru că este ieftin. Cultivarea excesivă a arborelui a dus la defrișări, eroziunea solului, poluare și distrugerea habitatului urangutanilor.

„Iată, unii urangutani au ajuns la TV”.

Uleiul de palmier este folosit și ca biocarburant. Parlamentul European a solicitat limitarea sa pentru emisiile crescute de CO2. Consumul unui aliment preparat cu ulei de palmier poate duce la boli cardiovasculare. Din 100 grame de ulei de palmier, doar 9,3 grame sunt grăsimi polinesaturate,  din care 0,2 grame de Omega-3, restul de 9,1 grame de Omega-6, fiind de 40 ori mai mult Omega-6.


Uleiul de Floarea-soarelui dă bine în poze, dar nu și pe masă.

„CUM? Omniprezentul ulei de Floarea-soarelui folosit în bucătăriile românilor din moși strămoși nu este sănătos? Cu asta gătea bunica …da. și de la fast food poți mânca zilnic. Asta nu înseamnă că e ok. Un aspect de care trebuie să ținem cont cu ce ulei gătim e conținutul de acizii grași esențiali și raportul dintre aceștia – raportul Omega-3 și Omega-6. Raportul spre care ar trebui să tindem e cel de 4:1. Ar trebui să consumăm de 4 ori mai mult Omega-6 decât Omega-3. Din păcate, dieta tipică occidentală e mult mai bogată în acizi de Omega-6 decât Omega-3. Prăjeala e sport național”.

Realizatorul spune că se poate consuma cu măsură, având conținut redus de grăsimi saturate. Uleiul de cocos are un grad crescut de grăsimi saturate. Consumul ridicat de grăsimi saturate duce la boli cardiovasculare și colesterol mărit. NU este indicat pentru gătit.

SURSA FOTO: Starea Sănătății 

Citește și: Unele ULEIURI „sănătoase” pot deveni periculoase, în anumite condiții. Cum trebuie păstrate sticlele care conțin un asemenea produs alimentar

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Vladimir Putin a fost scos din sărite de întrebările unui jurnalist de la BBC: „Ce prostie”
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Astrolog, la Interviurile Adevărul: 2026 ar putea aduce schimbări de Guvern în România. „Va fi un an al revoltelor. Se cere vărsare de sânge”
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Reacția Turciei după ce forțele sale aeriene au doborât o dronă care a încălcat spațiul aerian
Cancan.ro
Ce boală are Dan Petrescu, de fapt? Motivul real pentru care s-a topit pe picioare
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Prima întâlnire cu extratereștrii! Un astronom dezvăluie totul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro