Care e singurul ulei sănătos pentru cartofi prăjiți și alte prăjeli? Dragoș Pătraru a găsit răspunsul
Dragos Pătraru a analizat toate uleiurile într-o ediție specială a emisiuni „Starea Sănătății”. A concluzionat că singurele uleiuri bune sunt cel de măsline și cel de rapiță.
Uleiul joacă un rol fundamental în bucătăria românească tradițională, fiind unul dintre alimentele cele de „toate zilele”. Dar Dragoș Pătraru avertizează că multe dintre preparate „sunt mizerii” care pot dăuna organismului uman, „prăjeala în ulei fiind una dintre ele”.
„Cum în școală încă se face latină, nu educație alimentară, e de înțeles că oamenii habar nu au”.
Uleiul de măsline – beneficii
Potrivit datelor colectate de realizatorul TV, fiecare român consumă 10 litri de ulei de Floarea-soarelui. El spune că are de 200 ori mai mulți acizi grași Omega-6 decât Omega-3. Uleiul de măsline are de 12 ori mai mulți acizi Omega 6 decât Omega 3. Un exces de Omega 6 crește nivelul de inflamație cronică în organismul uman.
„Ca să vă imaginați cât de gravă e treaba asta, rigiditatea temporară a arterelor apare la câteva ore după ce consumăm altceva decât fast food sau ceva gătit în prea mult ulei. Imaginați-vă ce se întâmplă când mâncăm în fiecare zi. Dacă nu faceți stocuri de zahăr, nu ar trebui să faceți nici stocuri de ulei. Ne-am obișnuit să credem că mâncarea n-are gust dacă nu e înecată în ulei. Nu bolile se transmit în familie, ci obiceiurile proaste. Tocănițele alea care duc la aceleași boli. Chiar nu este complicat să gătești fără ulei în ziua de azi. Folosește grătarul, cuptorul sau un Airfryer. Nu fii fraier. Ia-ți un Airfryer”.
În ce privește uleiul de măsline, Dragoș Pătraru îl consideră „esențial” pentru dietele mediteraneene, dar nu trebuie folosit la prăjit preparate.
„Este bogat în antioxidanți și grăsimi mononesaturate – 73%. Din 100 grame de ulei de măsline, 10,5 grame sunt grăsimi polinesaturate, din care 0,76 grame sunt de Omega-3, restul de 9 fiind de Omega-6. Avem de 19 ori mai mult Omega-6”.
Dragoș Pătraru spune că este indicat consumul uleiului de măsline pentru că reduce riscul îmbolnăvirii de cancer mamar, boli cardiovasculare, boli hepatice și previne depresia. Dar nu se pretează utilizării la temperaturi înalte. Este indicat în legume călite.
Uleiul de rapiță este cel mai indicat pentru dietă
În ce privește uleiul de rapiță, realizatorul TV spune că un mit care circulă este faptul că este folosit exclusiv în producție industrială.
„Dacă e așa, ce ne facem cu porumbul fraților care e în toate? Orice ulei poate fi folosit în scopuri industriale. Dacă am evita multe produse alimentare pentru că au și aplicații industriale, ar trebui să evităm multe alimente. Se produc mase plastice din cereale. Uleiul de rapiță este una dintre cele mai sănătoase grăsimi de gătit. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate și un conținut crescut de grăsimi nesaturate, inclusiv acizi grași și Omega-3. Uleiul de rapiță are un raport de 2:1, chiar mai bun decât uleiul de măsline. Este bogat în grăsimi mononesaturate – 63%. La fel ca multe uleiuri vegetale, e bogat în Vitamina F, foarte eficientă ca antioxidant și poate proteja pielea. Uleiul de rapiță reduce nivelul de colesterol. Evitați pe cât posibil prăjirea lui”.
Uleiul de palmier, uleiul de cocos și uleiul de Floarea-soarelui sunt nocive
Dragoș Pătraru susține că uleiul de palmier este cel mai nociv, fiind găsit în multe alimente procesate și în bucătăriile restaurantelor, fiind din ce în ce mai folosit în prăjeli repetate pentru că este ieftin. Cultivarea excesivă a arborelui a dus la defrișări, eroziunea solului, poluare și distrugerea habitatului urangutanilor.
„Iată, unii urangutani au ajuns la TV”.
Uleiul de palmier este folosit și ca biocarburant. Parlamentul European a solicitat limitarea sa pentru emisiile crescute de CO2. Consumul unui aliment preparat cu ulei de palmier poate duce la boli cardiovasculare. Din 100 grame de ulei de palmier, doar 9,3 grame sunt grăsimi polinesaturate, din care 0,2 grame de Omega-3, restul de 9,1 grame de Omega-6, fiind de 40 ori mai mult Omega-6.
Uleiul de Floarea-soarelui dă bine în poze, dar nu și pe masă.
„CUM? Omniprezentul ulei de Floarea-soarelui folosit în bucătăriile românilor din moși strămoși nu este sănătos? Cu asta gătea bunica …da. și de la fast food poți mânca zilnic. Asta nu înseamnă că e ok. Un aspect de care trebuie să ținem cont cu ce ulei gătim e conținutul de acizii grași esențiali și raportul dintre aceștia – raportul Omega-3 și Omega-6. Raportul spre care ar trebui să tindem e cel de 4:1. Ar trebui să consumăm de 4 ori mai mult Omega-6 decât Omega-3. Din păcate, dieta tipică occidentală e mult mai bogată în acizi de Omega-6 decât Omega-3. Prăjeala e sport național”.
Realizatorul spune că se poate consuma cu măsură, având conținut redus de grăsimi saturate. Uleiul de cocos are un grad crescut de grăsimi saturate. Consumul ridicat de grăsimi saturate duce la boli cardiovasculare și colesterol mărit. NU este indicat pentru gătit.
SURSA FOTO: Starea Sănătății