Care este cel mai bun ulei pentru prăjit
Tipul de ulei în care prăjim alimentele poate influența calitatea preparatului, spun medicii nutriționiști, care au analizat fiecare tip de ulei în parte și au dat verdictul în privința uleiul care rezistă la temperaturi ridicate fără a emana substanțe cancerigene în mâncare.
Uleiul de palmier este ușor absorbit, digerat și utilizat în procesele metabolice normale. Acesta reprezintă un suport pentru dezvoltarea sănătoasă a organismului uman, mai ales că nu conține colesterol. În plus, uleiul de palmier este o sursă bogată în vitaminele A și E și conține foarte mult beta – caroten, care ajută ochiul să se adapteze la întuneric. Uleiul de palmier este cel mai indicat pentru prăjeli, deoarece rezistă la temperaturi de 230 de grade. Mare atenție însă, uleiul de palmier trebuie să fie nehidrogenat, iar acest lucru se găsește pe etichetă. Nutriționiștii spun că un alt ulei care rezistă la fel de bine la temperaturi ridicate este cel de arahide, care din păcate, nu se găsește la noi în țară.
Uleiul de floarea-soarelui rezistă doar până la temperaturi de 170 de grade. După acest prag uleiul începe să se descompună, lucru care poate duce la apariția cancerului. Acest tip de ulei are un dezechilibru între omega 3 și 6, mai exact acest tip de ulei are un exces de omega 6, lucru ce dăunează organismului.
Uleiul de soia suportă foarte greu căldura, iar specialiștii îl recomandă ca fiind ideal ca bază pentru marinate și vinegrete. În plus, acest tip de ulei are un nivel scăzut de acizi grași saturați, lucru ce duce la scăderea colesterolului din sânge.
Uleiul de nucă nu suportă căldura, iar nutriționiștii spun că odată ce acesta a început să oxideze, din cauza temperaturilor ridicate, el devine cancerigen. Datorită conținutului ridicat și echilibrat între omega 3 și 6, acest tip de ulei împiedică procesul de îmbătrânire și are rol de accelerare a tranzitului intestinal lent, atât timp cât este păstrat într-un loc răcoros și ferit de lumină și folosit la salate.
Uleiul de măsline cunoscut și sub denumirea de „prietenul ficatului” este un bun drenor hepatic și biliar. Medicii atrag atenția însă că cel mai bun ulei de măsline este cel extravirgin, deoarece acesta nu a suferit nici un proces de rafinare chimică. Acest tip de ulei ajută tubul digestiv și este recomandat persoanelor care sunt bolnave de gastrită sau ulcer. În plus, uleiul de măsline ajută la diminuarea valorilor colesterolului „rău” din organism. Dintre toate uleiurile, el este cel mai bogat în vitamina E, cunoscută ca fiind vitamina anti-radicali liberi, vitamină care luptă împotriva îmbătrânirii celulare. Acest tip de ulei poate fi folosit și la prăjit, deoarece are o rezistență mai mare decât uleiul de floarea-soarelui.