Pentru a afla care este tipul de pâine pe care ar trebui să îl includem în regimul nostru de viață și cum facem față avalanșei de E-uri, am ajuns la medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică! Iată ce spune specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore?
Pâinea din făină integrală este varianta cea mai sanogenă, având în vedere că este o sursă excelentă de fibre alimentare, carbohidrați. Făina integrală se obține din măcinarea bobului întreg de grâu, deci va conține toate părțile componente ale acestuia: tărâțe, germeni și endosperm, care, în mod normal, sunt îndepărtate în procesul de prelucrare pentru panificație.
Avantaje: fibrele alimentare sunt esențiale în scăderea colesterolemiei, iar prin proprietățile pe care le dețin pot preveni bolile cardiace, digestive, de tipul constipație, diverticuloză. Pâinea integrală este bogată în vitamine și minerale și hipocalorică, comparativ cu pâinea albă, iar mineralele, precum magneziul, seleniul, cuprul și manganul, pot ajuta la protejarea organismului de unele tipuri de cancer.
Pâinea albă este obținută din făină rafinată, adică grâul trece printr-un proces de măcinare care are ca rezultat îndepărtarea invelișului extern al bobului.
Avantaje: pâinea are un aspect moale, pufos și un gust delicios.
Dezavantaje: Din punct de vedere nutrițional, efectele procesului de rafinare sunt dezastruoase, deoarece se pierd vitamine, în special cele din complexul B, fibre, minerale. Pâinea albă este bogată din punct de vedere caloric.