Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o afecțiune ce nu are o simptomatologie foarte clară. Medicii susțin că, în cazul unor persoane, această boală se poate manifesta chiar și prin infertilitate sau fracturi inexplicabile de oase. „O posibilă cauză a apariției osteoporozei de la vârste fragede poate fi intoleranța la gluten. Glutenul este o proteină greu digerabilă chiar și de o persoană care nu are intoleranță. Statisticile arată că, în SUA și în Europa, incidența intoleranței la gluten este de 1 la 100 de persoane. În Germania prevalența acestei afecțiuni este mult mai scăzută, în timp ce în țările nordice este crescută. România este la mijlocul acestui clasament”, a declarat dr. Alina Stănescu Popp, medic specialist în gastroenterologie pediatrică.
Medicul punctează că intoleranța alimentară la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume și cu toate astea datele recente, publicate de Asociația a Societăților Celiace din Europa (AOESC), arată că numai 12-15% dintre cei care au boala celiacă sunt diagnosticați. „Cele mai cunoscute manifestări ale intoleranței la gluten în rândul copiilor sunt diareea, pierderea în greutate, slăbirea generală, distensia abdominală, durerile abdominale, voma, dar și încetinerea procesului de creștere. În rândul adulților această boală se manifestă prin simptome care nu au nicio legătură cu sistemul digestiv. Astfel, se confruntă cu tulburări de echilibru, cu furnicături la nivelul degetelor, senzația de amorțeală, lipsa concentrării. Infertilitatea poate fi și ea rezultatul bolii celiace. În plus, intoleranța la gluten este responsabilă de 10-15% dintre cazurile de diabet zaharat insulino-dependent”, a precizat dr. Stănescu Popp.
Medicul spune că această boală poate fi ușor depistată: cu ajutorul unoer teste de sânge și a biopsiei intestinale. „Odată pus diagnosticul de boală celiacă se recomandă începerea tratamentului. Acesta nu constă într-o pilulă miraculoasă, așa cum toți pacienții își doresc. Tratamentul presupune adoptarea unei diete fără gluten”, menționează specialistul în gastroenterologie pediatrică.
Astfel, pe lista alimentelor ce trebuie excluse din regimul alimentar al unei persoane diagnosticate cu intoleranță la gluten se numără produsele alimentare ce conțin gâru, amidon din grâu, ovăzul, orzul, secara, kamutul. De asemenea, sunt interzise berea din orz, musli, fructele uscate care au un înveliș din făină, dar și legumele care au fost preparate cu pesmet.
Orezul, porumbul, meiul, hrișca, quinoaua, amarantul, roșcova, castanele, susanul, tapioca, maniocul și cartofii sunt alimente permise persoanelor diagnosticate cu boala celiacă. Medicii recomandă precauție în privința băuturilor din pobumb, a cartofilor pai – de tip chipsuri și a popcornului, deoarece acestea pot conține urme de gluten.
Dr. Stănescu Popp spune că glutenul poate afecta inclusiv persoanele care nu suferă de boala celiacă. „Dieta fără gluten poate fi adoptată inclusiv de persoanele care nu se confruntă cu iutoleranță la gluten, dar care acuză stări de balonare sau au probleme cu tranzitul intestinal. Eliminarea acestuia din dietă poate duce la eliminarea acestor probleme”, spune medicul.