Prima pagină » Sănătate » Care pastă de dinți este toxică, potrivit medicului stomatolog Traian Comănescu

Care pastă de dinți este toxică, potrivit medicului stomatolog Traian Comănescu

Care pastă de dinți este toxică, potrivit medicului stomatolog Traian Comănescu
Care pastă de dinți este toxică, potrivit medicului stomatolog Traian Comănescu

În general, oamenii cred că nu contează neapărat ce pastă de dinți folosesc, ci că important este să se spele pe dinți.

Ei bine, acest lucru nu este întru totul greșit. Sigur că o igienă orală bună este principalul mod prin care ne putem asigura că avem un zâmbet frumos și sănătos, alături de controlul periodic la medicul stomatolog.

Însă la fel de adevărat este și faptul că există paste de dinți de tipuri tot mai variate, adaptate de multe ori unor nevoi specifice, astfel că ajungem să nu mai știm exact ce produs să alegem.

Medicul stomatolog Traian Comănescu a vorbit, în emisiunea MediCool, de la Antena1, despre importanța fluorului în menținerea sănătății dinților și despre conținutul de fluor al pastelor de dinți.

Asigurarea unui nivel optim de fluor are un rol foarte important. Dacă se găsește într-o concentrație optimă oferă un efect benefic. Spre exemplu, în urma procesului de masticație, bacteriile cariogene descompun substanțele din cavitatea bucală prin metabolismul carbohidraților și generează acizi. Acizii rezultați afectează smalțul dentar.

Când poate fluorul să fie periculos

Deși este un mineral esențial în sănătatea dinților, fluorul în exces poate dăuna, spun unii specialiști.

Unele cercetări arată că fluorul în exces poate deveni neurotoxic, poate afecta glanda tiroida și sistemul osos.

Deficiența de fluor are nevoie să fie compensată. În această situație, se utilizează cel mai frecvent pasta de dinți. În cazul copiilor, se recomandă folosirea pastei de dinți cu o concentrație de până la 1000 Ppm fluor în compoziție.

„Este cea mai importantă discuție pe care ar trebui să o avem. Deficiența de fluor trebuie s-o compensăm prin ceva. Cea mai utilizată în casă este pasta de dinți. Regula este următoarea: La copiii până în doi ani, se pune foarte puțină pastă de dinți, de dimensiunea unui bob de orez. Între 2 și 6 ani, mai precis până când apare dentiția definitivă, cantitatea de pastă se mărește până la dimensiunea unui bob de mazăre. După 6 ani, când copiii și-au schimbat dentiția în dentiția definitivă, pasta de dinți trebuie să fie de dimensiunea periuței de dinți. Trebuie să o acopere pe toată”, spune medicul Traian Comănescu.

Autor

Citește și