Care sunt efectele dăunătoare ale FUMATULUI asupra PIELII

Care sunt efectele dăunătoare ale FUMATULUI asupra PIELII
Publicat: 08/10/2018, 17:59

Fumatul este implicat în apariția cancerului, bolilor cardiace și pulmonare grave, dar este asociat și cu îmbătrânirea prematură a pielii, întârzierea epitelizării plăgilor, apariția infecțiilor, precum și cu agravarea a numeroase boli dermatologice, cum ar fi psoriazisul, hidrosadenita supurativă, a bolilor vasculare sau a lupusului eritematos cutanat.

Studiile au arătat că fumătorii sunt mai des afectați de boli inflamatorii, inclusiv acnee, comparativ cu nefumătorii.

Medicii dermatologi Dana Popoiu și Proca Ancuța explică pentru CSID cum își pune amprenta fumatul asupra tenului.

„Tutunul produce stres oxidativ la nivel celular. Astfel, la nivelul țesuturilor ajunge o cantitate insuficientă de oxigen, generând ischemie și ocluzie vasculară. În cadrul procesului metabolic sunt generate metaloproteinaze (MMP-1) și alte enzime care degradează colagenul.

Înlocuitorii nicotinici ai țigaretelor (guma de mestecat, comprimatele, plasturii, țigările electronice etc) au efecte mai puțin nocive asupra pielii, deși nicotina produce vasoconstricție și accelerează îmbătrânirea cutanată”, precizează medicul Dana Popoiu.

Tutunul are multiple efecte nocive la nivelul țesutului cutanat și al mucoaselor:

1. Pielea unui fumător este mult mai ridată decât cea a unui nefumător, chiar dacă au aceeași vârstă. Ridurile din jurul ochiilor (laba gâștii) și ridurile periorale (liniile din jurul buzelor) sunt mult mai numerose și mai accentuate. Apar cearcăne pigmentate, iar culoarea pielii este neuniformă, pătată, cu tente gri-gălbui și telangiectazii (vase mici de sânge). În general, pielea feței este mai uscată, are un aspect tern, devitalizat și lipsit de strălucire.

2. Fumatul întârzie vindecarea rănilor, crește riscul de infectare a plăgilor, de respingere a grefelor, de necrozare a țesuturilor și de formare a cheagurilor de sânge. Fumatul contribuie la dezvoltarea și persistența ulcerului piciorului, în special a celui arterial și a calcifilaxiei.

3. Fumatul este asociat cu o probabilitate mai mare de apariție sau o severitate mai mare a infecțiilor bacteriene, cel mai adesea cauzate de Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes, infecțiilor fungice (Candida albicans, în special în cavitatea bucală) și a infecțiilor virale, în special cu papilomavirus (HPV), inclusiv a verucilor genitale. De asemenea, fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta cancere asociate acestui virus, incluzând cancerul de col uterin, vulvar sau penian.

4. Fumatul dublează riscul de a dezvolta un tip de cancer de piele numit carcinom spinocelular. Există, de asemenea, un risc crescut de leucoplazie orală (precancer) și cancer oral ( 75% dintre cazurile de cancer oral și cancer de buze apar la fumători ). Renunțarea la fumat reduce riscul de apariție a metastazelor cancerului de buze de 2-3 ori.

5. Atât la nivelul pielii, cât și al mucoaselor, fumul de tutun poate provoca îngălbenirea temporară a degetelor, unghiilor și a dinților, iar fumatorii au de obicei limba încărcată, alb-gălbuie.

6. Pustuloza palmoplantar este o dermatoză cronică ce se manifestă clinic prin apariția unor pustule la nivelul palmelor și plantelor (tălpilor). Afectează în principal femeile de vârstă mijlocie, majoritatea (90%) fumătoare. Mecanismul de inducere pare a fi legarea nicotinei de receptorii de acetilcolină din glanda sudoripară și inducerea inflamației locale.

7. Mai multe studii au confirmat faptul că fumătorii tind să aibă psoriazis mai extins și mai sever decât nefumătorii. Mecanismul patogen pare a fi faptul că fumatul provocă inducerea de mediatori inflamatori și promovează proliferarea keratinocitelor.

8. Riscul de a dezvolta un lupus eritematos cutanat cronic (boală autoimună, cu inflamație la nivelul articulațiilor, tendoanelor etc.) este de 10 ori mai crescut la fumători decât la nefumători. Fumatul crește activitatea autoimună prin activarea limfocitelor, iar tratamentul cu hidroxiclorochină și alte medicamente este mai puțin eficace la aceștia.

9. Majoritatea pacienților cu hidradenită supurativă (HS) (abces pe piele) sunt fumători, iar aceștia dobândesc o variantă mai severă a bolii și răspund mai prost la opțiunile de tratament actuale. Mecanismul patogen implică ocluzia foliculară indusă de nicotină și disfuncția imună.

10. Fumatul mai poate agrava sau favoriza debutul altor afecțiuni, precum degerăturile, boala vasospastică primară sau secundară (fenomen Raynaud), apariția ulcerațiilor la pacienții cu scleroză sistemică, trombangeita obliterantă (boala Buerger, în care cheagurile de sânge apar în vasele mici de sânge), emboli de colesterol din plăcile aterosclerotice, tromboza cauzată de trombofilie, sindromul antifosfolipidic.

11. De asemenea, afecțiunile mucoasei orale sunt întâlnite mai frecvent la fumători. Aceștia pot avea afte bucale (ulcerații în cavitatea bucală, care pot fi dureroase), lichen plan oral (leziuni albicioase la nivelul mucoasei orale), limbă păroasă (suprafața limbii are un aspect blănos, de culoare închisă, datorat supraaglomerării bacteriene), stomatita nicotinică (leziune a mucoasei palatine observată aproape în exclusivitate la fumători), gingivita (inflamația gingiilor) care poate duce pâna la parodontoză și cheilită actinică (leziuni la nivelul buzelor).

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar