Care sunt valorile normale ale GLICEMIEI și când trebuie să ne îngrijorăm. Ce spun specialiștii
Glicemia, adică nivelul zahărului din sânge sau concentrația de glucoză din sânge, reprezintă unul dintre indicatorii importanți în ceea ce privește starea noastră de sănătate. Dar care sunt valorile normale ale glicemiei?
Zahărul furnizează organismului energie și si este utilizat ca atare de organism.
Acest indicator este variabil și depinde de foarte mulți factori. Spre exemplu, glicemia este mai mică dimineața, pe nemâncate, decât imediat după o masă copioasă, însă la persoanele sănătoase, în general, aceste variații nu ar trebui să fie resimțite la nivelul stării generale.
Valorile normale ale glicemiei
Potrivit specialiștilor, citați de cugetliber.ro, pentru adulții sănătoși, glicemia are următoarele valori:
- 74-106 mg/dl, dimineața, înainte de masă; 74 – 106 mg/dl pe stomacul gol, după trezire, pentru gravidele sănătoase; 60 – 100 mg/dl pentru copiii mai mici de șase ani;
- 60-100 mg/dl, înainte de masă, dimineața, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între șase și 12 ani; 60-100 mg/dl dimineața, înainte de masă, și cel mult 180 mg/dl în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.
Când să ne îngrijorăm?
Ei bine, este important să știm că unele valori pot fi problematice. Ca o regulă generală, trebuie să ținem cont de următoarele date:
- Sub 73 ml/dl: indică o lipsă acută de glucoză în sânge – hipoglicemie;
- Între 73 – 110 mg/dl: se încadrează în valorile normale ale glicemiei;
- Între 111 – 126 mg/dl: este vorba despre o valoare care trebuie ținută sub observație de către medic;
- Peste 126 mg/dl: aceste valori indică diabet și putem vorbi despre hiperglicemie, nivelul de glucoză din sânge depășind limitele normale.
ATENȚIE! Chiar dacă o glicemie ridicată poate indica faptul că suferim de diabet, acest lucru nu ne diagnostichează automat cu această afecțiune.
Pentru un diagnostic și un tratament corect este absolut indispensabil să vă adresați unui medic!
Pentru prevenirea și combaterea diabetului, în România există servicii medicale de prevenție accesibile gratuit, precum hemoleucograma completă, VSH, glicemia, colesterolul seric total, LDL colesterol, creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată (RFGe), TGO, TGP, și determinarea raportului albumină/creatinină urinară.
Sursa foto: Shutterstock