Prima pagină » Sănătate » Carnea roșie procesată crește riscul de DEMENȚĂ. Ce s-a observat la persoanele care au trecut la o dietă pe bază de nuci și legume

Carnea roșie procesată crește riscul de DEMENȚĂ. Ce s-a observat la persoanele care au trecut la o dietă pe bază de nuci și legume

Carnea roșie procesată crește riscul de DEMENȚĂ. Ce s-a observat la persoanele care au trecut la o dietă pe bază de nuci și legume
Sursa Foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Un studiu preliminar a descoperit că riscul de demență a crescut cu 14% la persoanele care consumau aproximativ 30 de grame de carne roșie procesată pe zi, comparativ cu cei care mâncau doar trei porții pe lună.

În schimb, riscul de demență a scăzut cu 20% la persoanele care înlocuiau această porție zilnică de carne procesată cu o porție de nuci și legume.

Consumul crescut de carne roșie, friptură și mezeluri duc la demență

Mezelurile, cârnații, șunca, crenvurstii, pateul, parizerul conțin niveluri ridicate de sodiu, nitrați și grăsimi saturate, factori asociați cu cancerul de colon, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

„Există multe lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de demență, începând cu acțiuni care sunt bine cunoscute pentru reducerea riscurilor de boli cardiovasculare”, a declarat Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Studiul a fost prezentat la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din 2024 din Philadelphia. Datele au fost colectate de la peste 130.000 de participanți, atât femei, cât și bărbați, timp de 30 ani.

Ce impact are consumul de legume și nuci?

Consumul de nuci și legume, bogate în proteine, grăsimi sănătoase și fibre, a fost asociat cu o sănătate generală mai bună a creierului, potrivit CNN.

Fiecare porție suplimentară de carne roșie procesată a fost asociată cu un declin cognitiv echivalent cu 1,61 ani de îmbătrânire cognitivă.

Dietele recomandate pentru sănătatea inimii și a creierului, precum dieta mediteraneană, pun accentul pe consumul de alimente pe bază de plante, limitând carnea roșie procesată.

Citește și: STUDIU: Chiar și consumul moderat de carne roșie crește substanțial riscul de cancer intestinal

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și