Cartofii pai, cunoscuți drept „french fries” (cartofii franțuzești), ar fi apărut în Franța sau Belgia. De fapt, nu se cunoaște locul lor de origine. Cartofii, ca legume, sunt de proveniență sud-americană.
Oricum, popularitatea lor a explodat la nivel global datorită Statelor Unite ale Americii.
Cartofii prăjiți au fost menționați ca „papas fritas” în cronicile secolului XVII de către chileanul Francisco Nunez de Pineda. Forma alungită este de proveniență europeană, însă și belgienii și francezii și-au asumat-o ca fiind creația lor.
Potrivit Daily Meal, rețeta cartofilor prăjiți a fost adusă în Statele Unite ale Americii de către Thomas Jefferson, cel de-al treilea președinte. Francofon fiind, Thomas Jefferson adora bucătăria franțuzească.
Marile lanțuri de fast-food, de la McDonald’s, Burger King la KFC și Wendy’s i-au transformat într-un „simbol” al americanizării.
Potrivit Daily Mail, consumul în exces al cartofilor prăjiți ar putea crește riscul de demență, sugerează un nou studiu. Cercetătorii au analizat efectul alimentelor preparate cu cantități mari de ulei de gătit reutilizat.
Ei au descoperit că uleiul reutilizat poate conține impurități care dăunează creierului și crește riscul de demență. Șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în uleiuri reutilizate au prezentat mai multe semne de inflamație corporală și accelerarea declinului cognitiv.
Sarea de pe cartofi poate crește riscul bolilor cardiovasculare. Iar când cartofii sunt prăjiți în ulei, aceștia pierd apă și absorb grăsimile. Prăjirea crește nivelul de calorii, care odată consumate, contribuie la creșterea colesterolului.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a declarat pentru emisiunea Doctor de bine de la PRO TV că în perioada postului, cartofii nu ar trebui puși la colț: „Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon”.
Nutriționistul spune că din cauza amidonului, glucoză cu absorbție lentă, cartofii au fost considerați un aliment nesănătos. Dar în realitate, cartoful nu are amidon, ci apă cu amidon.
„Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon”, a declarat Mihaela Bilic.
Nutriționistul menționează că numai dacă intră în contact cu uleiul, cartoful devine o „bombă calorică” la momentul prăjirii. Astfel, cantitatea sa de calorii crește („de la 70 de calorii pe 100 grame la 300-450 calorii).
„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează”.
Mihaela Bilic spune că în marile restaurante, cartofii sunt prăjiți pentru puțin timp,sunt apoi congelați, și prăjiți pentru a doua oară. Astfel, cartofii vor absorbi mai puțin ulei și vor deveni mai crocanți. Aceștia sunt băgați la ulei, cu un pic de ulei, fiind astfel mai puțin nocivi pentru sănătate.
„Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”.
Citește și: Cum poți să faci cartofi prăjiți FĂRĂ pic de ulei. Sunt extrem de gustoși și fără calorii!