CARTOFII prăjiți, delicioși, dar nocivi pentru sănătate. Un nutriționist vine cu o soluție

CARTOFII prăjiți, delicioși, dar nocivi pentru sănătate. Un nutriționist vine cu o soluție
Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic / Pixabay (caracter ilustrativ)
Publicat: 09/04/2024, 19:35
Actualizat: 09/04/2024, 19:41

Cartofii pai, cunoscuți drept „french fries” (cartofii franțuzești), ar fi apărut în Franța sau Belgia. De fapt, nu se cunoaște locul lor de origine.  Cartofii, ca legume, sunt de proveniență sud-americană. 

Oricum, popularitatea lor a explodat la nivel global datorită Statelor Unite ale Americii.

Cartofii prăjiți,  un simbol al „americanismului”

Cartofii prăjiți au fost menționați ca „papas fritas” în cronicile secolului XVII de către chileanul Francisco Nunez de Pineda. Forma alungită este de proveniență europeană, însă și belgienii și francezii și-au asumat-o ca fiind creația lor.

Potrivit Daily Meal, rețeta cartofilor prăjiți a fost adusă în Statele Unite ale Americii de către Thomas Jefferson, cel de-al treilea președinte. Francofon fiind, Thomas Jefferson adora bucătăria franțuzească.

Marile lanțuri de fast-food, de la McDonald’s, Burger King la KFC și Wendy’s i-au transformat într-un „simbol” al americanizării.

Cartofii prăjiți sunt pe placul oricui, însă puține persoane știu când e indicat să pună sare peste ei. Sursa Foto: Shutterstock
Cartofii prăjiți sunt pe placul oricui, însă puține persoane știu când e indicat să pună sare peste ei. Sursa Foto: Shutterstock

Cartofii prăjiți – delicioși, dar nocivi pentru sănătate

Potrivit Daily Mail, consumul în exces al cartofilor prăjiți ar putea crește riscul de demență, sugerează un nou studiu. Cercetătorii au analizat efectul alimentelor preparate cu cantități mari de ulei de gătit reutilizat.

Ei au descoperit că uleiul reutilizat poate conține impurități care dăunează creierului și crește riscul de demență. Șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în uleiuri reutilizate au prezentat mai multe semne de inflamație corporală și accelerarea declinului cognitiv.

Sarea de pe cartofi poate crește riscul bolilor cardiovasculare. Iar când cartofii sunt prăjiți în ulei, aceștia pierd apă și absorb grăsimile. Prăjirea crește nivelul de calorii, care odată consumate, contribuie la creșterea colesterolului. 

Mihaela Bilic: „Cartofii nu ar trebui să mai fie puși la colț”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a declarat pentru emisiunea Doctor de bine de la PRO TV că în perioada postului, cartofii nu ar trebui puși la colț: „Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon”.

Nutriționistul spune că din cauza amidonului, glucoză cu absorbție lentă, cartofii au fost considerați un aliment nesănătos. Dar în realitate, cartoful nu are amidon, ci apă cu amidon.

„Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon”, a declarat Mihaela Bilic.

Cartofii cu sare și sos sunt delicioși, dar și o cale sigură de îngrășare. Sursa Foto: Shutterstock
Cartofii cu sare, maioneză și sos sunt delicioși, dar și o cale sigură de îngrășare. Sursa Foto: Shutterstock

Când devine cartoful o „bombă calorică”?

Nutriționistul menționează că numai dacă intră în contact cu uleiul, cartoful devine o „bombă calorică” la momentul prăjirii. Astfel, cantitatea sa de calorii crește („de la 70 de calorii pe 100 grame la 300-450 calorii).

„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată.  Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează”. 

Mihaela Bilic spune că în marile restaurante, cartofii sunt prăjiți pentru puțin timp,sunt apoi congelați, și prăjiți pentru a doua oară. Astfel, cartofii vor absorbi mai puțin ulei și vor deveni mai crocanți.  Aceștia sunt băgați la ulei, cu un pic de ulei, fiind astfel mai puțin nocivi pentru sănătate.

„Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”. 

Citește și: Cum poți să faci cartofi prăjiți FĂRĂ pic de ulei. Sunt extrem de gustoși și fără calorii!

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri