Cercetările demonstrează clar că un program de somn adecvat ne ajută să ne ducem mai bine la îndeplinire cerințele de peste zi, ajutând, de asemenea, la menținerea sănătății mentale și îmbunătățirea capacității de memorare și de concentrare.
Oamenii de știință au făcut o listă cu șase lucruri care te vor determina să îți revizuiești programul de somn și să încerci să te așezi în pat mai devreme în fiecare seară. Iată care sunt plusurile unui somn odihnitor:
1. Somnul ține răcelile la distanță. Un studiu publicat în revista medicală JAMA în luna aprilie arată că oamenii care dorm mai puțin de cinci ore în fiecare noapte sunt predispuși dezvoltării unei răceli sau a unei infecții în organism.
2. Somnul te ajută dacă obișnuiești să faci exerciții fizice. S-a demonstat că antrenamentele fizice și somnul se influențează reciproc. Cu cât una este mai bună, cu atât crește și nivelul celeilalte. Acest lucru este susținut și de atleții de performanță, care au tot timpul grijă la programul lor de odihnă.
3. Somnul îți ține apetitul sub control. În corpul uman există hormoni care lucrează tot timpul și produc senzația de foame sau de saturație. Studiile de laborator arată că funcționarea acestor hormoni este perturbată atunci când nu ne odihnim suficient. De asemenea, cercetătorii susțin că senzația de foame are, printre cauze, și lipsa somnului.
4. Somnul ne ajută să prevenim migrenele: Un studiu realizat în Coreea de Sud arată că lipsa somnului și stresul sunt printre cele mai frecvente cauze ale apariției migrenelor.
5. Somnul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu publicat în revista Diabetologia arată că un tânăr student care a petrecut trei nopți învățând și fără să aibă un somn adecvat a dezvoltat condiții pre-diabetice. Cercetătorii au descoperit că acizii grași liberi intraseră în sânge, ceea ce a făcut ca insulina din organism să nu mai fie capabilă să-și ducă la capăt sarcina de reducere a nivelului de zahăr din sânge.
6. Somnul este de ajutor în lupta cu obezitatea. Foarte multe studii observaționale au arătat că există o legătură între lipsa somnului și obezitate, atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că oamenii somnoroși nu vor avea energia necesară pentru a face exerciții fizice. De asemenea, lipsa somnului influențează negativ și funcționarea metabolismului.
Concluzia: Trebuie să dormi mai mult. Poți începe o reconstrucție a programului tău de odihnă impunându-ți o oră fixă de culcare și un program cât de scurt de mișcare în fiecare zi.