Părul se îngrașă din același motiv pentru care și tenul devine mai gras pe parcursul unei zile. Glandele sebacee produc o substanță uleioasă, sebumul, care umezește părul și îl apără de uscare. Aceste glande sunt situate lângă rădăcina firului de păr. Din această cauză apare tendința de îngrăsare a scalpului.
În ciuda faptului că nivelul de sebum diferă de la persoană la persoană și în unele cazuri părul poate deveni lucios după numai o zi de la spălare, nicio persoană nu ar trebui să facă baie la cap zilnic. Spălarea prea deasă face, de fapt, mai mult rău decât bine, conform dermatologului Lynne Goldberg de la centrul medical din Boston.
„Este paradoxal, dar persoanele care își spală părul foarte des pentru a scăpa de sebum nu fac altceva decât să își usuce scalpul, iar glandele să producă și mai mult sebum”, susține Lynne Goldberg.
Specialiștii recomandă să se țină cont de anumite aspecte atunci când se decide periodicitatea spălării pe cap.
Un prin element este tipul de piele. Dacă pielea și părul tău nu sunt nici grase, nici uscate, atunci trebuie să te speli la cap doar o dată sau de două ori pe săptămână, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Columbia. Dacă scalpul este gras, va trebui să te speli la trei zile, iar în cazuri extreme la două zile.
Cel de-al doilea aspect luat în calcul este textura părului. Persoanele cu păr aspru sau ondulat sunt mai norocoase pentru că sebumul se împrăștie mai greu, însemnând că, în cazul lor, spălarea o dată pe săptămână este suficientă. Dacă ai părul fin și drept, trebuie să îl șamponezi de două, cel mult trei ori pe săptămână.
O altă problemă este legată de folosirea produselor de styling. Dacă părul tău este deteriorat din cauza coafărilor repetate, atunci trebuie să te speli mai rar. Produsele precum spuma, fixativul sau ceara încarcă foarte mult firul de păr și îi dau un aspect inestetic dacă sunt folosite în exces. Dacă nu poți renunța la folosirea acestor produse, trebuie să încerci să speli părul o dată la două zile, nu mai des.