Întotdeauna vor există diferențe semnificative între felul în care gândesc femeile și felul în care gândesc bărbații. Plecând de la această afirmație, oamenii de știință au vrut să afle și motivul pentru care se întâmplă acest lucru și de ce, de cele mai multe ori, femeile și bărbații formează două tabere diferite atunci când abordează același tip de problemă. Rezultatul: bărbații și femeile gândesc diferit.
BBC a publicat o serie de studii care vin să evidențieze felul în care s-a ajuns la această concluzie.
Plecând de la ipoteza că femeile resimt durerea mai intens decât bărbații, oamenii de știință de la Universitatea din Montreal au constatat că analgezicele clasice, precum paracetamolul, au efect, în anumite cazuri, doar în cazul bărbaților, pentru femei ar trebui un medicament mai puternic. Astfel, există companii farmaceutice care vor să scoată pe piață analgezice destinate fiecărui sex în parte.
„Dacă unul dintre aceste medicamente va ajunge pe piață, mă aștept să aibă un bun efect pentru unul dintre sexe și absolut niciunul asupra celuilalt”, spune profesorul Jeff Mogil, de la Universitatea din Montreal. Așadar, este posibil ca, în viitorul apropiat, să putem cumpăra de la farmacie calmante roz pentru femei și albastre pentru bărbați.
Un alt studiu, efectuat de oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania, a analizat modul în care comunică părțile creierului uman. Pentru a trage concluzii cât mai precise, cercetătorii au analizat 949 de persoane de sex feminin și de sex masculin, cu vârste între 8 și 22 de ani. Concluziile studiului au fost de-a dreptul spectaculoase.
Profesorul Ruben Gurr, coordonatorul acestei cercetări, spune că băieții și bărbații au o legătură mai puternică între partea frontală și cea posterioară a creierului. „Aceasta înseamnă că bărbații reușesc mult mai bine să facă legătura între ceea și văd și ceea ce fac, adică exact calitatea necesară unui vânător, de exemplu. Vezi ceva și trebuie să ai o reacție extrem de rapidă”.
Femeile, în schimb, prezintă o mai puternică legătură între emisfera stângă și cea dreaptă a creierului. Potrivit unui alt cercetător, dr. Ragini Verman, „comunicarea aceasta recomandă femeile pentru sarcinile care necesită o bună atenție distributivă și pentru cele care solicită afectivitate”.
Un alt studiu a arătat cum nivelul de testosteron pre-natal influențează comportamentul copilului, după naștere. Astfel, în jurul săptămânii 16 de sarcină, mai multor femei li s-a făcut amniocenteză, un test de diagnostic prenatal ce presupune recoltarea unor probe din lichidul amniotic. Cercetătorii au măsurat nivelul de testosteron din fluid și au descoperit câteva legături interesante între acest nivel și comportamentul copilului.
„Femeile care la amniocenteză au avut un nivel ridicat de testosteron în fluid au dat naștere unor copii care s-au integrat social mult mai greu. De exemplu, la prima zi de naștere a acestor copii, am observat că ei tind să nu stabilească contacte vizuale”, spune profesorul Simon Baron-Cohen, de la Universitatea din Cambridge. Mai mult, atunci când au ajuns la vârsta școlară, acești copii au prezentat un vocabular limitat și un nivel scăzut de empatie.
Pe de altă parte, nivelul ridicat de testosteron din fluidul din pântec are și efecte pozitive. „Copiii născuți de femei care au prezentat un nivel ridicat de testosteron în lichidul pre-natal au fost mult mai rapizi la un test în care micuților li se cerea să descopere anumite forme, ascunse într-un desen complex”, a spus Baron-Cohen, citat de BBC. Aceasta înseamnă că acești copii au abilități spațiale mult mai bine dezvoltate față de cei ai căror mame au prezentat un nivel scăzut de testosteron în fluidul din pântec, la amniocenteză.