Cât de eficientă este mamografia pentru depistarea cancerului de sân
Mamografiile le pot speria pe femei, însă, potrivit medicilor și, mai mult, având în vedere frecvența cu care trebuie făcută această procedură, acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
„Eu sunt chirurg și sfătuiesc femeile să meargă regulat la controale mamare anuale, după vârsta de 30 de ani. Apoi, înainte de vârsta de 40 de ani, la o perioadă de 3 ani, fiecare femeie trebuie să facă o ecografie mamară, după examinarea de rutină făcută de un medic. Iar după vârsta de 40 de ani: o mamografie o dată la doi ani. Să nu uităm de importanța autopalpării, dacă o femeie simte un nodul sau dacă se confruntă cu o secreție mamară suspectă, un edem sau dermatită la nivelul sânilor, trebuie să meargă urgent la medic. În anumite cazuri, dacă suspectăm ceva, putem recurge și la o puncție biopsie sub ghidaj ecografic”, recomandă medicul Tamer Karsidag, unul dintre experții europeni specializați în depistarea și tratarea cancerului de sân.
Dacă autopalparea și ecografia mamară nu au niciun fel de risc, mamografia recomandată după 40 de ani a stârnit tot felul de controverse în ultimii ani. Totuși, specialiștii recomandă această procedură.
„Evident că pacientele care fac mamografie sunt expuse unei doze de radiații. Dar în același timp, dacă pui în balanță avantajele acestei investigații cu riscurile, aceasta va inclina în favoarea beneficiilor. Deci, dacă nu avem alternativă de screening, trebuie să recurgem la mamografie. E mai rău dacă nu facem nimic ca să depistăm eventualele cazuri în stadii incipiente. Vă spun doar că la ora actuală, diagnosticăm cancerul de sân la una din 8 femei aparent sănătoase”, susține medicul.
Mamografiile sunt recomandate și prin prisma eficienței lor. Prin intermediul acestor radiografii făcute la nivelul sânului, pot fi identificate chiar și formațiunile canceroase milimetrice a căror depistare este extrem de importantă, pentru eliminarea riscului de răspândire.
„În momentul când noi palpăm o formațiune la nivelul sânului, dacă aceea este canceroasă, de cele mai multe ori, palparea unei leziuni și în funcție de topografia ei, dacă este situată mai profund în sân sau situată mai spre tegument, ea este de obicei de minimum 1-2 centimetri. Mamografia evidențiază leziuni milimetrice, deci, pe care noi nu le palpăm”, a explicat pentru Gândul medicul Gică Nicolae, specialist în obstretică-ginecologie la Spitalul Filantropia.
De aceea, mamografia reprezintă o metodă prin care diagnosticul de cancer de sân se pune precoce, adică atunci când nu poate fi diagnosticat la un consult ginecologic și nu pot ridica suspiciunea nici măcar pacientei care își face autopalparea sânilor acasă. Supraviețuirea și tratamentul în cazul tumorilor în stare incipientă dau cifre diferite față de cazul în care tumora este deja într-un stadiu avansat și, foarte probabil, a invadat și alte zone din vecinătatea sânului. Cel mai adesea, cancerul de sân se transmite ganglionilor axilari.