Prima pagină » Sănătate » Cât de periculoasă este apa de la robinet și ce măsuri pot lua consumatorii pentru a se feri de boli

Cât de periculoasă este apa de la robinet și ce măsuri pot lua consumatorii pentru a se feri de boli

De obicei, apa conține cinci tipuri de organisme: protozoare, bacterii, viermi, virusuri și ciuperci. Acestea pot cauza boli gastrointestinale, infertilitate sau dezechilibre neurologice. Chiar dacă autoritățile curăță apa potabilă, consumatorii nu sunt feriți de riscuri.

Sistemul de distribuire a apei este curățat cu ajutorul clorului, dar substanța nu contribuie doar la uciderea bacteriilor, ci afectează organismul uman. Clorul crește riscul apariției cancerului la vezică, sâni, al astmului și îmbătrânește prematur epiderma.  Apa de la robinet conține cantități însemnate de crom hexavalent, o substanță periculoasă, care poate duce la apariția cancerului pulmonar.

De asemenea, metalele grele ajung în apa de la robinet, ca urmare a ruginirii conductelor din sistemele de canalizare. Aluminiul și plumbul afectează nervii, creierul și rinichii. Cea mai bună modalitate prin care consumatorii se pot proteja de boli este fierberea apei înainte de consum sau montarea unui aparat de filtrare a apei la robinet.

Toxicitatea fluorului din apă

Fluorizarea apei potabile a început în anii patruzeci în SUA și Canada. Măsura a fost implementată în urma unei campanii agresive care urmărea să convingă populația de beneficiile adăugării substanței în apă. Fluorul a devenit deodată elementul-minune care ne putea scăpa de carii. Din nefericire, despre efectele nocive ale „elementului F” asupra sănătății, despre sursele din care provine fluorul de sodiu și despre necesitățile stringente care au stat la baza deciziei nu s-a spus nimic. Fluorizarea apei nu numai că nu ar îmbunătăți în vreun fel sănătatea cuiva, dar contribuie la creșterea riscului unor afecțiuni grave. Experții citați de collective-evolution.com precizează că fluorul are efecte nocive asupra sistemului osos. 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și