Există persoane care nu tolerează glutenul, o proteină găsită în grâu, secară și orz. Însă, dacă suntem cu adevărat realiști, trebuie să recunoaștem că în ultima vreme intoleranța la gluten a devenit mai degrabă un trend, decât o problemă reală cu care populația se confruntă de-adevăratelea. Pe baza unor dovezi minimale sau chiar inexistente, altele decât mărturiile din presă, oamenii au trecut la dietele fără gluten pentru a pierde în greutate, a stimula energia, a trata autismul sau pur și simplu pentru a se simți mai sănătoși. Acest lucru nu are niciun sens, afirmă dr. Daniel A. Leffler, director de cercetare clinică la Centrul Celiac Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.
Oamenii care sunt sensibili la gluten se pot simti mai bine cu adevărat, odată ce îl elimină din dieta lor, dar persoanele care nu au o intoleranță reală nu vor obține absolut niciun beneficiu semnificativ de pe urma acestei practici. Mai mult, vor pierde pur și simplu banii, deoarece aceste produse sunt mult mai scumpe, spune dr. Leffler, care este și profesor asistent de medicină la Harvard Medical School.
Cum provoacă glutenul probleme
Persoanele care suferă de boala celiacă nu tolerează glutenul, nici măcar în cantități mici. Doar 50 de miligrame de proteină sunt suficiente pentru a provoca probleme. La persoanele care suferă de boala celiacă, glutenul declanșează un răspuns imun care distruge mucoasa intestinului subțire. Acest lucru poate interfera cu absorbția nutrienților din alimente, poate provoca o serie de simptome negative secundare și poate duce la alte probleme cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, leziunile nervoase și crizele convulsive.
O afecțiune asociată numită sensibilitate la gluten sau sensibilitate la gluten non-celiac poate genera simptome similare cu boala celiacă, dar fără leziuni intestinale.