Cât de sănătoasă este ciorba, de fapt. Expertiza doctorului nutriționist Mihaela Bilic

Publicat: 27 08. 2024, 17:55
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a scris acum 10 ani, în seria „Încălzește și slăbește”, despre cât de sănătoasă este ciorbă. 
Iată ce spunea medicul despre efectele consumului unuia dintre cele mai populare preparate tradiționale:
„Există un aliment care, din fericire, face parte din tradiția culinară  a românului, însă și-a pierdut locul de cinste la masa noastră. Este vorba de banala ciorbă/supă gatită din ce în ce mai puțin din păcate, chiar și în familiile unde există copii:(”.
Ea spune că nutritioniștii din toată lumea au recunoscut ca ” de la supă încoace, nu s-a inventat nimic mai echilibrat în materie de nutriție”.
În Franța, masa de seară nu se numește cină, ci „souper” deoarece există obiceiul ca seara să mănânci doar o supă. Tot supa ca unic fel de mâncare se servea și la primele restaurante, acest produs fiind considerat ideal pentru ” restaurarea” puterii de muncă, spune nutriționistul.
Mihaela Bilic spune că ciorba se prepara în multe gospodării, dar și în armată. Fiind un preparat ușor de făcut, era introdus la autoservire ca felul principal.
„În Romania, orice gospodină știe că nimic nu satură mai bine și nu e mai economicos decât o oală de ciorbă. Iar dacă ați făcut armata sau ați mâncat la autoservire și voi știți ce gust minunat are ciorba făcută la cazan:)”.
Ciorba conține legume, paste făinoase, orez sau cartofi, carne sau pește și o cantitate mare de apă.
Ciorba hidratează, încălzește și hrănește corpul uman cu puține calorii, de aceea, Mihaela Bilic își îndeamnă cititorii să o consume.
„Fie că e de legume sau are și carne, fie că o mâncați caldă sau rece, fie că e acră sau dulce, reconsiderați ciorba/supa în alimentația zilnică.  E cea mai simplă formă de a consuma legume în cazul copiilor si bătrânilor, e făcută în casă de mâna voastră și ține câteva zile. Marele avantaj al ciorbei este faptul că satură și ține  burta plină timp de 2-3 ore”.
Medicul nutriționist mai spune că stomacul se golește de ciorbă cu o întârziere mai mare de 30% în comparație cu alte alimente.
„Deci, supa ține de foame mai bine decât dacă am mânca o bucățică de carne cu legume și cartofi și am bea un pahar de apă.
Ciorba poate intensifica arderile și să accelereze  metabolismul cu 25%, la trei ore după masa, mai scrie Mihaela Bilic pe Facebook. 

Citește și: Medicul nutriționist Mihaela BILIC demontează mitul mămăligii: Cât de sănătoasă este, de fapt?