Batonul cu cereale nu este o gustare sănătoasă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de grupul de consum Which? și publicat de BBC, care practic distruge mitul clădit până în prezent în jurul batonului de cereale.
Cercetarea a fost efectuat pe 30 de batoane de cereale diferite, iar rezultatul a fost că doar unul dintre acestea nu avea un conținut ridicat de zahăr. În plus, mai mult de jumătate dintre batoanele verificate conțineau peste 30% zahăr.
În urma analizelor efectuate asupra ingredientelor pe care le conțineau aceste batoane de cereale, specialiștii au constatat că un singur baton poate conține aproape patru lingurițe de zahăr – mai mult decât o doză mică de cola, peste 20% din limita recomandată zilnic. În plus, o parte din batoane avea un conținut ridicat de grăsimi. Potrivit datelor obținute, cinci din șapte batoane de cereale destinate copiilor aveau un conținut ridicat de grăsimi saturate.
Experții au analizat conținutul nutritiv al batoanelor folosind informațiile oferite de producător, dar și un sistem de culori (tip semafor) pentru a semnaliza dacă nivelul de grăsimi, sare sau zahăr depășește limita recomandată.
Specialiștii au făcut apel la producători să reducă conținutul de zahăr și grăsimi din produsele lor, în special pentru acele alimente destinate copiilor. Aceștia, au cerut, de asemenea, aplicarea de controale mai stricte la promovarea produselor. „Oamenii aleg adesea batoane de cereale în loc de ciocolată sau biscuiți pentru că le consideră mai sănătoase, dar studiul nostru arată că acest lucru poate fi un mit”, a afirmat Richard Lloyd, directorul Which?.