Oricât de blamat ar fi, zahărul este unul dintre acești nutrienți fără de care celulele nu ar supraviețui. Totuși, consumul excesiv de zahăr crește riscul unor afecțiuni precum cele dentare, obezitate, diabet de tip 2.
Pentru a putea controla nivelul de zahăr din sânge, este util să știi exact cât zahăr conține mâncarea pe care o consumi. Îți facem o listă cu alimente de zi de zi, atât procesate cât și naturale și cu cantitatea de zahăr pe care o conține fiecare, pentru a-ți fi mai ușor să alegi în cunoștință de cauză.
Ce este zahărul?
Zahărul este un carbohidrat simplu care aparține unei clase de substanțe cu rol de producător de energie la nivel celular. Cele trei tipuri principale de zahăr sunt sucroza, lactoza și fructoza. Chiar dacă celulele noastre au nevoie de zahăr sub formă de glucoză (un monozaharid care este folosit în celule pentru producerea de energie) pentru a supraviețui, consumarea unei cantități prea mari poate duce la numeroase probleme de sănătate. Adaosul de zahăr din alimente nu are nici un beneficiu nutritiv, ci doar contribuie la problemele dentare, la obezitate și diabet.
American Heart Association a spus despre zahărul adăugat în alimente că reprezintă doar calorii goale, nu contribuie cu nici un nutrient în dietă și poate duce la kilograme în plus sau chiar la obezitate, ceea ce contribuie semnificativ la diminuarea sănătății inimii. Astfel, să fim conștienți de cantitatea de zahăr adăugată în mâncare este cu atât mai importantă astăzi când se găsește în atât de multe produse alimentare.
În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un nou ghid cu recomandări cu privire la consumul de zahăr, în care se spune că adulții și copiii deopotrivă, trebuie să scadă consumul de zahăr până la mai puțin de 10% din totalul de surse de energie și cu o reducere de până în 5%, pentru beneficii suplimentare pentru sănătate. Aici intră glucoza, fructoza și sucroza adăugate în mâncare și băutură, dar și cantitățile de zahăr din siropuri, miere și sucuri de fructe. Sunt excluse de pe această listă zaharurile din fructe și legume proaspete sau din lapte, deoarece nu există nicio dovadă a asocierii consumului acestuia cu efecte adverse.
O linguriță de zahăr are aproximativ 4 grame, și, conform recomandărilor OMS, cantiatea de zahăr pe care o putem consuma în fiecare zi, fără efecte adverse, este de 6 lingurițe de zahăr.
Conținutul de zahăr din câteva alimente și băuturi
Facem mai jos o listă cu câteva alimente comune, împreună cu conținutul lor de zahăr. Scopul ei este să îți ofere o idee mai clară despre conținutul de zahăr din alimente, al cărui nivel nu îl poți aproxima exact doar citind etichetele. Conținutul de zahăr din unele alimente este posibil chiar să te surprindă.
Cât zahăr este într-o ciocolată?
Cu un conținut ridicat de zahăr, ciocolata ar trebuie să fie consumată doar ocazional.