Câte PESTICIDE conțin fructele pe care le consumăm / De ce este cartoful cea mai periculoasă legumă
Românii consumă fructe și legume pline de pesticide. Plătim zeci de lei pentru câteva kilograme de …boală curată, am putea spune.
Potrivit datelor ANSVSA, culese în urma unor teste, o persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite.
„Superofertă” la legume și fructe cu pesticide
Din toate, cartoful este leguma cea mai plină de chimicale. La fructe, mărul este cel mai nociv. În 98% din mostrele testate, cel puţin un tip de pesticide a fost găsit.
Imazalilul (un fungicid utilizat pe scară largă în agricultură, în special în cultivarea citricelor) este cel mai des întâlnit pesticid în fructe şi legume.
Astfel, conform datelor ANSVSA, cele mai nesigure fructe și legume pentru consum sunt următoarele:
- cartofi;
- căpşune;
- mere;
- nectarine;
- piersici;
- ţelină;
- struguri;
- cireşe;
- spanac;
- ardei gras;
- roşii;
- castraveţi.
La polul opus, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt:
- avocado;
- porumb;
- ananas;
- varză;
- mazare;
- ceapă;
- sparanghel;
- mango;
- papaya;
- kiwi;
- vinete;
- pepene.
Din testele efectuate a reieșit că roșiile, strugurii şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite. Merele, între două şi şase.
Pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată, ANSVSA recomandă ca fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, curăţate de coajă, pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.
Totodată, este recomandat să fie evitat consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice.