La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală condusă de Prof. Dr. Victor S. Costache a realizat în premieră națională o intervenție minim invazivă pentru un caz cardiovascular complex. La un pacient în vârstă de 76 de ani, s-au realizat înlocuirea de valvă aortică transcateter cu proteză biologică și endoprotezarea pentru anevrismul aortic abdominal și de artere iliace cu dispozitive de ultimă generație, în același timp operator. Întreaga procedură s-a desfășurat endovascular, prin abord transfemural, minim invaziv, în Laboratorul de Angiografie din Spitalul Clinic SANADOR.
Pacientul suferea de stenoză severă a valvei aortice și anevrism aortic infrarenal, ambele patologii fiind rezolvate printr-o singură procedură transcateter. Operația în premieră a fost realizată la 9 iunie 2022 la Spitalul Clinic SANADOR, iar pacientul a fost transferat pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară la mai puțin de 24 de ore de la intervenție, au tarnsmis reprezentanții SANADOR.
Implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI) este o metodă de cardiologie intervențională prin care se înlocuiește valva aortică nativă stenozată cu o proteză valvulară aortică, prin abord transcutanat transfemural, cu rolul de a înlătura obstacolul reprezentat de valva stenozată.
Repararea endovasculară a anevrismului de aortă (EVAR) este, de asemenea, o metodă de cardiologie intervențională prin care se implantează o endoproteză (o proteză plasată în interiorul vasului) în aortă prin abord arterial transfemural percutanat.
Dificultatea acestui caz este reprezentată de asocierea celor două afecțiuni (stenoză aortică severă și anevrism de aortă întins până dincolo de bifurcația iliacă, cu extensie pe artera iliacă dreaptă) și de soluția terapeutică inovatoare găsită. Clasic, cele mai multe echipe ar fi realizat intervenția secvențial, în două etape, la distanță de cel puțin o lună. Dezavantajul major al unei abordări secvențiale ar fi fost fragilizarea peretelui aortic anevrismal, indusă de abordarea în primul timp a stenozei aortice, astfel că pacientul ar fi putut prezenta fisură sau chiar ruptură de anevrism înainte de a doua intervenție. În plus, ar fi fost vorba de două spitalizări și de două internări la terapie intensivă, cu o probabilitate dublă de complicații.
Esențial, pentru pacient, este că a putut beneficia de întreaga gamă de intervenții chirurgicale și intervenționale cardiovasculare. Într-un astfel de caz, se poate discuta și posibilitatea de a interveni chirurgical deschis, prin stenotomie mediană pentru înlocuirea valvei aortice și apoi prin laparotomie (deschiderea abdomenului) pentru tratamentul anevrism, dar o astfel de abordare, standard până în urmă cu doar 5 ani, ar fi avut dezavantaje foarte mari pentru pacient, cu riscuri importante și ar fi fost urmată de o lungă perioadă de recuperare.
Din echipa operatorie au făcut parte Prof. Dr. Victor S. Costache, membru al Academiei Franceze de Chirurgie, directorul programului universitar de chirurgie cardiovasculară al Universității Titu Maiorescu, medic primar chirurgie cardiovasculară, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și implantare valve transcateter, Dr. Rodica Niculescu, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR, medic primar Cardiologie cu competențe în cardiologie invazivă și intervențională, Dr. Anca Chitic, medic specialist chirurgie cardiovasculară, Dr. Cristina Pitiș, medic primar cardiologie, Dr. Roxana Georgescu și Dr. Ibrahim Ahmad, medici rezidenți chirurgie cardiovasculară, Dr. Costin Scarlat, medic primar anestezie și terapie intensivă, precum și asistenții medicali Bianca Muntean și Laura Capătu.
La Spitalul Clinic SANADOR, echipele multidisciplinare, compuse din chirurgi cardiovasculari cu foarte multă experiență în proceduri minim invazive, specialiști în cardiologie intervențională cu foarte multe proceduri realizate cu succes și medici cardiologi supraspecializați în diagnosticul de mare finețe, asigură pacienților soluții terapeutice complete și complexe, minim invazive (video-asistate sau endovasculare transcateter) ori de câte ori acest lucru este posibil, cum a fost și în cazul de mai sus.
Intervenția în premieră națională a fost posibilă la Spitalul Clinic SANADOR și datorită dotărilor de echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație. Laboratorul de Angiografie este singurul din România dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație, permițând desfășurarea tratamentului intervențional pentru cazuri complexe, în cele mai bune condiții. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile din Laboratorul de Angiografie de la SANADOR se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.
Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continuă, în prezent deținând cel mai mare spital clinic privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanţă, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 21 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.