Prima pagină » Sănătate » Cazul primului transplant de „penis bionic” din lume generează controverse

Cazul primului transplant de „penis bionic” din lume generează controverse

Cazul primului transplant de
Cazul unui bărbat în vârstă de 43 de ani din Marea Britanie, despre care tabloidele din această țară au afirmat că ar fi primul pacient din lume care a beneficiat de un transplant de "penis bionic", a generat controverse în presa internațională, informează huffingtonpost.com.

Mohammed Abad, un bărbat din Edinburgh, a suportat de curând o intervenție chirurgicală, iar numele lui a apărut în majoritatea tabloidelor britanice, care afirmau că Abad este primul pacient din lume care a primit un „penis bionic”. La puțin timp după aceea, experții din Statele Unite au spus că Mohammed Abad a beneficiat de fapt de un implant penian – un dispozitiv relativ comun, folosit de regulă în tratarea bărbaților care suferă de disfuncții erectile.

Mohammed Abad a fost lovit de un automobil la vârsta de șase ani și, în urma accidentului, a suportat o intervenție de extirpare a penisului și a unuia dintre testicule, a dezvăluit tabloidul Daily Mail. Pe parcursul ultimilor ani, Abad a suportat numeroase intervenții chirurgicale, ce vizau transplantul unui „penis înlocuitor”, care să fie capabil să devină erect prin simpla apăsare a unui buton.

Dispozitivul constă în două tuburi care sunt conectate la un „rezervor” de fluide și la o pompă. Atunci când pacientul căruia i-a fost implantat acest dispozitiv apasă pe buton, pompa împinge fluidul din rezervor în tuburi, care se umflă, furnizând impresia unei erecții. În cazul lui Abad, tuburile au fost acoperite cu o grefă de piele, prelevată de pe brațul său, a precizat Daily Mail.

Tabloidul The Sun a publicat la rândul său un articol, „în exclusivitate”, cu subtitlul „Un virgin abia așteaptă să își folosească noul său penis bionic”.

Același tabloid britanic a dezvăluit cititorilor săi faptul că „penisul bionic” al lui Mohammed Abad are o lungime de 20 de centimetri și că pacientul a suportat de-a lungul anilor o sută de intervenții chirurgicale. Ultima dintre ele, care a inclus transplantul „penisului bionic”, a fost realizată la University College London.

The Sun a publicat și câteva informații despre viața privată a pacientului, dezvăluind faptul că Mohammed Abad s-a căsătorit în urmă cu doi ani, fără să îi spună nimic soției sale despre „problema” medicală pe care o avea. Soția lui a depus actele de divorț în 2014.

Tabloidul The Mirror, care a relatat la rândul său acest caz, folosind sintagma „penis bionic” și precizând lungimea de 20 de centimetri a acestuia, afirmă că Mohammed i-ar fi spus acel „secret” soției sale abia în noaptea nunții. De asemenea, The Mirror descrie cu lux de amănunte noul dispozitiv și afirmă că cele două butoane ale sale – de pornire și oprire – au fost amplasate la nivelul testiculului pacientului.

Mohammed Abad, care lucrează ca agent de pază, a declarat după cea mai recentă operație: „Îi voi spune viitoarei mele partenere despre problema mea. Unele doamne ar putea să își dorească să încerce”.

Deși presa britanică a folosit sintagma „penis bionic” pentru a descrie acel dispozitiv, Elizabeth Kavaler, medic urolog la Lenox Hill Hospital din New York, a declarat: „Nu este un «penis bionic». Este un implant penian. Noi, medicii, facem această operație tot timpul”.

Potrivit unui studiu realizat în acest an în Statele Unite pe un eșantion de peste 1,7 milioane de bărbați care sufereau de disfuncții erectile și care au utilizat asigurarea de sănătate Medicare, între 2001 și 2010, peste 53.000 dintre ei au beneficiat de un implant penian, precizează huffingtonpost.com.

Implantul penian este folosit în cazul bărbaților cu disfuncții erectile, inclusiv în cazul bărbaților care au suportat operații de extirpare a prostatei, în urma unui cancer de prostată, și în cazul bărbaților care au suportat traume la nivelul pelvisului și penisului, a precizat Elizabeth Kavaler.

Acest tip de implant poate să redea funcția erectilă într-o anumită măsură. „Este, însă, un proces complet mecanic și pacientul nu răspunde la stimularea sexuală”, a adăugat același medic american.

Implantul penian nu îl ajută pe pacient să ajungă la orgasm și nici să ejaculeze și nu modifică abilitatea acestuia de a resimți senzațiile sexuale, dacă acestea au dispărut în urma traumelor suferite. Dispozitivul ajută doar la obținerea unei erecții, iar acest fapt permite penetrarea în timpul actului sexual.

Mohammed Abad a spus că „obiectivul suprem” al său este acela de a avea copii, dar „acest lucru ar fi un miracol”, precizează The Sun.

Dar, spune Elizabeth Kavaler, deoarece dispozitivul nu contribuie la obținerea ejaculării, el nu îi poate ajuta pe acești bărbați (care nu sunt capabili să ejaculeze) să le lase însărcinate pe partenerele lor de viață. Și, chiar dacă unii dintre pacienți și-au păstrat funcția de ejaculare, mulți dintre ei nu mai dispun de suficienți spermatozoizi viabili pentru a obține o sarcină naturală în urma unui act sexual.

Bărbații care produc încă spermatozoizi viabili pot totuși să aibă copii prin intermediul fertilizării in vitro.

Citește și