Ce aliment este recomandat zilnic la micul dejun. Are PROPRIETĂȚI miraculoase
Medicii și specialiștii în nutriție recomandă consumul zilnic, la micul dejun, al unui aliment anume. Este excelent pentru sănătatea noastră, având proprietăți miraculoase.
Printre altele, previne atacul de cord sau apariția unui AVC. Totodată, stimulează metabolismul.
Ce aliment poate fi consumat zilnic
Cel mai recent studiu realizat arată că, dacă mâncăm în fiecare zi un ou, cresc nivelurile de proteine sănătoase în sânge.
Oul este bogat în „colesterol bun” – HDL (lipoproteină de înaltă densitate), care ajută în lupta cu „colesterolul rău” – LDL (lipoproteină de densitate mică).
Iată ce spune renumitul medic Lang Pan, specialist în nutriție: „Puține studii au analizat rolul metabolismul colesterolului plasmatic în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare. Voiam să ajutăm la abordarea acestei lacune”.
Cercetările efectuate în China s-au bazat pe un eșantion de 4.778 de persoane, dintre care 3.401 aveau boli cardiovasculare, scrie dcnews.ro. În urma analizelor de sânge s-a descoperit că cei care consumau o cantitate moderată de ouă prezentau niveluri mai mari de APOA1 (apolipoproteină A1) – un component esențial al „colesterolului bun”.
Toți acești „subiecți” au avut mai multe molecule mari de HDL, care ajută la curățarea „colesterolului rău” din artere și vasele de sânge, protejând împotriva cheagurilor și hipertensiunii.
Totodată, cercetătorii epidemiologi de la Universitatea Peking au găsit 14 metaboliți sau proteine asociate cu bolile de inimă. Legăturua este următoare: participanții la studiu care consumau mai puține ouă aveau niveluri mai scăzute ale proteinelor benefice și mai ridicate ale celor dăunătoare, în comparație cu cei care le consumau mai frecvent.
Recomandarea experților britanici
„Împreună, rezultatele noastre oferă o explicație potențială pentru modul în care consumul unei cantități moderate de ouă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. Sunt necesare mai multe studii pentru a verifica rolurile pe care le joacă metaboliții lipidici în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare”, a precizat și profesorul Canqing Yu.
„Acest studiu ar putea avea, de asemenea, implicații pentru liniile directoare naționale de alimentație din China. Liniile directoare actuale de sănătate din China sugerează consumul unui ou pe zi, dar datele indică scăderea consumului mediu. Munca noastră subliniază necesitatea unor strategii suplimentare pentru a încuraja consumul moderat de ouă în rândul populației, pentru a ajuta la reducerea riscului general de boli cardiovasculare”, a concluzionat autorul principal al studiului, prof. Liming Li.
Și Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă ouăle, despre care spun că reprezintă o alegere bună ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Potrivit getsurrey.co.uk, Fundația Britanică a Inimii a transmis că ouăle nu trebuie privite ca un risc pentru sănătate.
CITEȘTE ȘI:
La ce oră EXACTĂ trebuie să iei micul-dejun și cina ca să scapi de burtă