Ce așteptări au medicii de la viitorul ministru al Sănătății? Dr. Vasi Rădulescu: Să știm și noi când se fac spitalele regionale, că prea ne-au dus cu zăhărelul

Publicat: 12 10. 2019, 16:20
Medicul Vasi Rădulescu

Medicul Vasi Rădulescu a publicat, la solicitarea MEDIAFAX, o listă a așteptărilor pe care le are de la viitorul ministru al Sănătății:

1. Să știm și noi când se fac spitalele acelea mari, regionale, că prea ne-au dus cu zăhărelul.
2. Campanii bune de vaccinare. Să se facă mai repede una anti-HPV, că e jale. Suntem pe primul loc în Europa la număr de cazuri noi de cancer de col uterin, precum și la mortalitatea prin acest neoplasm.
3. Să se limiteze șarlatanii care practică tot felul de minuni ce n-au treabă cu medicina adevărată. De la energii la diete miraculoase, cristale, lasere anticancer, uleiuri esențiale și alte asemenea fantasmagorii.
4. Respect pentru rezidenți. Sunt extrem de importanți și încă sunt bătaia de joc a multora.
5. Grijă mare la examene, cum ar fi cel de rezidențiat. Ce se întâmplă anul acesta e îngrozitor.
6. Tratamente pentru cancere. Au fost mereu probleme, oamenii sunt disperați.
7. Acces mai ușor la terapii noi. Acum e prea multă birocrație, sau terapiile pur și simplu nu sunt decontate la noi.
8. Să nu mai meargă la poze prin spitale.
9. Să fie dur, dar cu inimă bună.
10. Accent pe educație medicală, pe medicii de familie, pe prevenție.
11. Bani luați din accize la produse cu mult zahăr și băgați fix în punctul 10 – este postarea medicului Vasi Rădulescu.

La rândul său, Bogdan Niculescu, medic ortoped și șef al Secției de Ortopediei din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, a declarat pentru MEDIAFAX că un ministru al Sănătății trebuie, în primul rând, să fie medic, să aibă dorința și puterea de a reforma un sistem de sănătate „aflat la un nivel inferior prin lipsa finanțării, achiziții inutile și mentalități greșite”.

„Nu trebuie să repare ceva existent, trebuie să construiască ceva complet diferit de ceea ce există actual, un sistem bazat pe valori în care în centrul sistemului să fie pacientul, iar la final de mandat, când va privi în urmă, să constate că a ramas ceva util în urma acțiunilor lui. Concret, să faca câteva spitale noi….Să dezvolte programe naționale finanțate suficient atât pe prevenție, cât și curative. Să elimine plicul complet din sistemul public. Să dea un examen național de angajare și nu la nivel local pentru a crește calitatea angajaților. Să introducă criterii de performanță pentru remunerația personalului în funcție de calitatea actului medical”, a spus Bogdan Niculescu.

Medicul primar dr. Livia Davidescu, din Craiova, a spus, pentru MEDIAFAX, că la conducerea Ministerului Sănătății este nevoie de un om din sistem, care cunoaște realitățile.

În opinia medicului primar dr. Livia Davidescu, lipsește un sistem național informatic care să conecteze unitățile sanitare între ele, în așa fel încât să poată comunica online pe transferuri, apoi lipsesc programe informatice unice care să permită instant accesarea datelor. „Ca să fie clar. Nu mai vrem miniștri ce nu ne reprezintă ca și corp profesional, al căror unic merit este carnetul de partid.
Nici directori de la RADET, nici pe cineva care nu a luptat în Parlament pentru drepturile noastre!”, a spus Livia Davidescu.