Ce boală gravă ar putea fi vindecată cu ajutorul vinului roșu
Pe lângă beneficiile deja cunoscute ale vinului roșu, precum prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și protejarea sănătății cardiace, iată că băutura s-a dovedit a fi benefică și în tratarea cancerului de prostată.
Potrivit Mediafax, cercetătorii de la Universitatea Missouri din Statele Unite au descoperit că resveratrolul, un compus existent în coaja strugurilor și în vinul roșu, face ca tumorile să devină mai sensibile în fața radioterapiei.
Profesorul Michael Nicholl, coordonatorul studiului, a explicat că resveratrolul a crescut concentrațiile a două proteine-cheie din structura celulelor tumorale de la nivelul prostatei, astfel că în urma radioterapiei, aproape 97% dintre celulele tumorale au fost distruse. Procentajul este cu mult mai mare decât cel obținut doar cu ajutorul radioterapiei, precizează sursa.
Totuși, doza necesară pentru ca substanța să aibă efect asupra celulelor tumorale extrem de mare, astfel că mulți pacienți ar putea experimenta efecte secundare neplăcute.
„Nu avem nevoie de o doză mare la nivelul tumorii, însă organismul procesează acest compus atât de eficient, încât pacientul trebuie să ingereze mult resveratrol pentru a ne asigura că o cantitate suficientă din această substanță ajunge la locul în care se află tumoarea. Din cauza acestei provocări, trebuie să analizăm alte metode pentru a «livra» acest compus, pentru ca el să devină eficient”, a explicat profesorul Nicholl.
Descoperirea este surprinzătoare, mai ales că alcoolul este considerat unul dintre factorii ce contribuie la apariția cancerului mamar la femei.
Pe de altă parte, un studiu anterior a demonstrat faptul că un pahar cu vin roșu pe zi crește cu până la 20% șansele de supraviețuire pentru femeile suferind de cancer mamar. Una dintre posibilele explicații ar fi aceea că substanțele chimice din alcool, care distrug celulele sănătoase, au același efect și asupra celulelor canceroase, scrie Mediafax.
Totuși, pasul următor va consta în testarea procedurii pe animale, înainte ca o serie de teste clinice să poată fi inițiate.