Ce consumi, de fapt, cănd mănânci pufuleți. Ce conțin și cum își distrug organismul, potrivit lui Dragoș Pătraru

Publicat: 22 09. 2024, 11:50
Actualizat: 22 09. 2024, 11:58

Asociatia pentru Protecția Consumatorilor din Romania a testat 32 tipuri de pufuleți și a ajuns la următoarele concluzii.  59% din produsele analizate conțin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grași saturați, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor, a afirmat prezentatorul de emisiuni, Dragoș Pătraru.

Jurnalistul citează informațiile medicilor, potrivit cărora acizii grași produc afecte adverse copleșitoare asupra sănătății umane, precum bolile de inimă.

38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari.

„Dă-o încolo! E enorm totuși. Pentru ceva care le dăm copiilor.

34% din produsele analizate conțin sare iodată!  31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs!

„Sigur că sportivii de performanță au nevoie de mai mult pentru că depun efort intens, transpiră și sigur găsiți la tot pasul idioți care spun că  puteți să băgați câtă sare vreți în voi”, a comentat prezentatorul.

22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă.

Astea sunt concluzile acestor analize. Ingredientele regăsite în pufuleți sunt următoarele: extract de drojdie, făină de porumb, făină de cartofi, grăsime vegetală de palmier hidrogenată, ulei de florea-soarelui, pesmet, făină din orez, ulei de palmier, pătrunjel, usturoi pudră, proteină din lapte, lactoză, cașcaval pudră, arahide, extract de piper alb,  ceapă pudră, brânză praf, extract de drojdie, mălai grișat, extractul de drojdie care conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau.

Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine.

„Cam multe ingrediente pentru ceva care trebuie să fie cu făină de porumb, sare, apă, ulei și aer cald. Vă las și trei liste celor de la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania”. 

Top 5 mărci de pufuleti, în funcție de numărul de aditivi alimentari:

  1. Star – Pufuleţi cu caşcaval, conţine 8 aditivi alimentari;
  2. Star- Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conţine 5 aditivi alimentari;
  3. Gusto – Pufuleţi cu surprize, conţine 4 aditivi alimentari;
  4. Star – Pufuleţi pizza, conţine 3 aditivi alimentari;
  5. Chio – Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleţi cu caşcaval, conţin fiecare câte 2 aditivi alimentari.

Top 5 mărci de pufuleţi după conţinutul de sare per 100 grame produs:

  1. Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de ceapă, conţine 3 grame de sare;
  2. Star – Pufuleţi săltăreţi, conţine 2,6 grame de sare;Star – Pufuleţi pizza, conţine 2,5 grame sare;
  3. Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de brânză, conţine 2,5 grame de sare;Chio – Pufuleţi cu sare, conţine 2,2 grame de sare;
  4. Lotto Classic – Snack din porumb cu gust de brânză, conţine 2 grame de sare;
  5. Gusto – Pufuleţi cu caşcaval, conţin 2 grame de sare.

Top 5 mărci de pufuleţi după conţinutul de acizi graşi saturaţi per 100 grame produs:

  1. Gusto – Pufuleţi cu înveliş de cacao. Snacksuri din mălai extrudat cu 80% înveliş de cacao, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi;
  2. Gusto – Pufuleţi cu cacao cu zmeură, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi;
  3. Gusto – Pufuleţi cu surprize, conţine 15 grame acizi graşi saturaţi;
  4. Gusto – Pufuleţi cu caşcaval, conţine 14,4 grame acizi graşi saturaţi;
  5. Star – Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conţine 14 grame acizi graşi saturaţi;

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic, a spus Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC, în 2017.

 

Citește și: Alimentul care distruge organismul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucureștenilor îl consumă în fiecare dimineață