Având în vedere că pe parcursul Postului Crăciunului românii caută alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod normal cu unele de post, InfoCons oferă detalii despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în Post.
Românii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau un lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri.
Pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal până la 13 E-uri, margazina până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o simplă gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.
Astfel, pentru gustarea de post formată din pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, lapte de soia și gumă de mestecat, cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt:
Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor .
Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.
O gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare. OMS recomandă consumul pe zi a unei cantități de 5 grame de sare.
Într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomandată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății!
„Suntem în Post. Pentru cei care cu adevărat țin Post, dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale, cu multe legume. Dar, din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor. Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim!
Alegem în cunoștință de cauză, descărcând Aplicația GRATUITĂ InfoCons, care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebările de mai sus, ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare”, avertizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Sursa foto: Pixabay