Ce conțin în realitate crenvurștii și icrele cumpărate de la magazin
„Micul nostru experiment de astăzi presupune să încercăm să reproducem cam ce se întâmplă într-o fabrică producătoare de crenvurști. Avem în primul rând grăsimea, untura de porc, prezentă în mai toți crenvuștii, o să mai punem și niște piele. Dincolo de carne și ce mai pretindem că punem într-un astfel de produs, avem o cantitate foarte mare de apă, iar monoglutamatul este omniprezent în tipul ăsta de produs – punem cu generozitate pentru că este ieftin. Am văzut pe unele etichete „aromă de pui” și am stat și m-am gândit cu ce putem asocia aroma și în afară de un cub, nu am găsit nimic. Mai sunt câteva ingrediente absolut apetisante. Polifosfați, amidon, nitrit de sodiu, o cantitate foarte mare de sare”, explică Marius Tudosiei, realizatorul emisiunii „Sănătatea în bucate” de la Digi24.
Conținutul se mizeaxă într-un aparat extrem de puternic. La final, crenvurștii respectivi nu sunt cu nimic mai prejos decât cei din magazine. „Pare absolut incredibil, dar e exact aceeași culoare. Colorantul e foarte important și toți agenții care leagă și oferă consistență. E surprinzător că asta obții”, spune Marius Tudosiei.
Specialistul le recomandă consumatorilor să caute crenvurștii care conțin cât mai multă carne macră și cât mai puține chimicale.
Ce conține salata de icre de la magazin
„Într-o salată de icre, acestea reprezintă doar 2% din conținut. „Nu că nu s-ar găsi icre de crap, nu sunt nici scumpe, dacă vrei să fii productiv pui 2%, peste toate mai avem ulei vegetal, apă, folosite și la icrele de casă, dar și ceapă și sare, agenți de gelificare, conservanți, colorant etc…”, explică Tudosiei.
Numărul de ingrediente dintr-o salată de icre de pe piață trece de 15. Neglijabilă rămâne doar cantitatea de icre.
Salata de icre cu doar cinci ingrediente
„Avem miezul de pâine, teoretic o cantitate egală cu cantitatea de icre, mai punem un pic de sare, pe măsură ce lucrează aparatul. Dacă o facem la mână, turnăm uleiul în fir. Se adaugă și zeamă de lămâie și apă minerală, apoi ceapa. Salata de casă e asemănătoare la culoare cu cea din oraș, dar este mai sănătoasă și mai ieftină”, conchide specialistul.