Lapte, cheag și sare. Astea sunt singurele ingrediente pe care brânza de calitate le conține. Din păcate, rețetele de brânzeturi au fost modificate, în ultima vreme, substanțial, scrie Știrile ProTv.
Cheagul este o enzimă produsă în mod natural de intestinele ierbivorelor. Două linguri de cheag coagulează 10 litri de lapte. Așa apar brânzeturile. După coagulare, se adaugă sare pentru gust, dar și pentru conservare, mai scrie sursa citată.
Există sortimente de brânzeturi modificate industrial, care s-au îndepărtat sever de rețeta originală, cu beneficii nutriționale, susțin medicii nutriționiști.
Singurul procedeu care nu intervine în calitatea nutrițională a brânzeturilor este modificarea cantității de grăsime. Medicii mai spun că toate produsele înalt procesate sunt mai puțin hrănitoare decât cele obținute după metode tradiționale. Brânza topită face parte din aceeași categorie. Se obține cu ajutorul sărurilor de topire, de tipul fosfaților.
Așadar, citiți cu atenție eticheta, căutați eventualele E-uri alimentare, dar și denumiri de tipul – grăsimi vegetale. În cazul în care există, nu vorbim despre brânza veritabilă, ci despre un produs înalt procesat.