Ce efect are asupra unui depresiv o schimbare de mediu
Această descoperire poate deschide o nouă cale în descoperirea unui tratament mult mai eficient, bazat atât pe medicație, cât și pe psihoterapie, potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Feinberg, potrivit The Independent.
Studiul americanilor le dă speranță oamenilor care credeau că au o predispoziție genetică la stările depresive, luând în considerare istoricul acestei afecțiuni în familia lor. Potrivit noilor descoperiri, se pare că această situație poate fi tratată.
Șoarecii folosiți în cadrul cercetării au fost crescuți astfel încât să fie depresivi de-a lungul a 33 de generații. Starea lor era, într-adevăr, îngrijorătoare.
„Dacă am putut schimba starea depresivă moștenită din generație în generație a șoarecilor, atunci cu sigurantă trebuie să putem să facem acest lucru și la oameni”, a declarat Eva Redei, profesor de psihiatrie și științe comportamentale.
Echipa a vrut să vadă dacă poate schimba depresia de origine generică în cazul șoarecilor, schimbându-le condițiile de trai, adică mediul. Cercetătorii au mutat șoarecii depresivi pentru o lună într-o cușcă mai mare, cu o mulțime de jucării, ascunzători și locuri unde să se cațere – un fel de Disneyland al șoarecilor.
„Am numit această procedură psihoterapie, pentru că acest fel de schimbare atrage după sine o implicare mai mare în mediul de viață”, a explicat Eva Redei.
După luna petrecută în „spațiul terapeutic”, comportamentul depresiv al șoarecilor s-a redus simțitor.
Acești șoareci au fost puși apoi într-un vas cu apă. alături de șoarecii cu depresie de natură genetică. Șoarecii a căror stare se îmbunătățise gândeau limpede, încercând să găsească o cale de a scăpa de acolo, în timp ce ceilalți se lăsau pur și simplu în voia destinului, fără a avea un comportament adecvat situației.
Șoarecii au fost apoi supuși mai multor situații stresante, iar starea lor s-a înrăutățit din nou. Astfel, sub influența schimbărilor intervenite în mediul de viață, marcatorii sanguini ai depresiei au revenit la nivelul identificat în cazul șoarecilor cu depresie de natură genetică.
Echipa de cercetători dorește să se folosească de această descoperire pentru dezvoltarea unor noi medicamente antidepresive.