Cercetătorii de la University of Georgia, Statele Unite, au descoperit că acidul clorogenic, care se găsește în cafea, a redus semnificativ rezistența la insulină și acumularea de grăsimi în ficatul șoarecilor hrăniți cu alimente bogate în grăsimi.
Cobaii au avut, timp de 15 săptămâni, o dietă foarte bogată în grăsimi, perioadă în care cercetătorii le-au administrat, prin injecții, o soluție care conținea acid clorogenic, de două ori pe săptămână.
Savanții au descoperit că acidul clorogenic a fost eficient nu numai în prevenirea creșterii în greutate, ci a ajutat și la menținerea unui nivel normal al glicemiei și a unei stări bune a sănătății ficatului.
„Studii anterioare au arătat că printre beneficiile consumului de cafea se numără scăderea riscului de instalare a unor boli cronice ca diabetul de tip II și afecțiunile cardiovasculare. Cercetarea noastră merge mai departe, căutând să identifice beneficiile asociate acestui compus chimic (acid clorogenic, n.r.) care se găsește din abundență în cafea, dar și în fructe și legume ca merele, perele, roșiile și coacăzele”, a declarat Yongjie Ma de la University of Georgia.
„Acidul clorogenic este un antioxidant puternic care reduce inflamațiile. Multe dovezi arată că bolile legate de obezitate sunt cauzate de inflamarea cronică, deci dacă putem controla acest aspect, putem reduce unele dintre efectele negative ale câștigării excesive în greutate”, a mai spus Yongjie Ma.
Cercetătorii spun însă că acidul clorogenic nu este un tratament pentru obezitate. O dietă sănătoasă și un program de exerciții fizice rămân cea mai bună metodă de a reduce riscurile asociate obezității.