Ce efect are consumul zilnic de cafea în cazurile de cancer de colon
This browser does not support the video element.
Cercetarea a fost efectuată într-o clinică de specialitate din orașul american Boston pe un eșantion format din o mie de persoane care fuseseră tratate chirurgical și cu chimioterapie pentru cancer colorectal în stadiul III ceea ce înseamnă că maladia le cuprinsese ganglionii limfatici din jurul tumorii inițiale, dar nu mai mult, transmite Agerpres.
În condiții obișnuite, în 35 % din cazuri boala revine la acest tip de pacienți, dar „riscul este mai mic la cei care obișnuiesc să bea cafea zilnic”, s-a constatat.
Efectul asupra cancerului depinde foarte mult de cantitatea de cafea consumată. La bolnavii care au primit cel puțin patru căni de cafea zilnic (aproximativ 460 mg de cofeină), a scăzut cu 42 % riscul de reapariție a cancerului și cu 33 % cel de a deceda din alte cauze, prin comparație cu participanții la studiu care nu au consumat cafea.
Două sau trei căni de cafea în fiecare zi au avut un efect de protecție moderat, iar o cantitate de o ceașcă sau chiar mai puțin nu a produs nicio modificare.
Cu toate acestea, Charles Fuchs, director al Centrului de Cancer Gastrointestinal din Boston, coordonatorul acestui studiu, este rezervat în a recomanda consumul de cafea drept tratament alternativ pentru bolnavii de cancer la colon. „Dacă bei în mod regulat cafea și ai fost tratat de cancer la colon, nu abandona acest obicei, dar dacă nu ești un consumator frecvent și îți pui întrebarea dacă ar trebui să bei mai multă cafea, este preferabil să ceri sfatul medicului”, a afirmat el.
Autorii studiului — primul referitor la rolul consumului de cafea în combaterea cancerului colorectal — au observat că efectul este datorat cofeinei și nu altor compuși. Ei nu au reușit încă să explice mecanismul prin care acționează cofeina.