Prima pagină » Sănătate » Ce efect are lumina albastră a telefonului asupra creierului

Ce efect are lumina albastră a telefonului asupra creierului

Ce efect are lumina albastră a telefonului asupra creierului
Reprezentați din domeniul medical avertizează că îmbunătățirea constantă a dispozitivelor electronice - telefoane inteligente, tablete sau aparate e-reader - conduce și la creșterea nivelului de lumină albastră pe care o emit acestea. Această lumină afectează, din ce în ce mai mult, calitatea somnului și productivitatea, astfel că medicii propun producătorilor să întroducă o setare automată „bed mode", pentru perioada somnului.

Lumina albastră este componentă a luminii emise de Soare, însă, este emisă la niveluri din ce în ce mai mari și de telefoanele inteligente. Astfel, oamenii se află permanent sub acțiunea acestei lumini, pentru că dispozitivele electronice – smartphone-uri, tablete sau aparate e-reader – o emit și pe timpul nopții. 

Într-un studiu recent al medicilor britanici, se arată că lumina albastră emisă pe timpul nopții, în special de telefoanele inteligente, afectează calitatea somnului. Aceasta scade producția de melatonină, un hormon care amintește oamenilor că trebuie să doarmă. 

Medicul Paul Gringras, conducătorul studiului, blamează producătorii de dispozitive inteligente, argumentând că aceștia nu s-au gândit încă la o soluție pentru a stopa emisia continuă de lumină albastră. 

„Sunt dispozitive folositoare, dar trebuie să ne protejăm cumva de ceea ce pot cauza ele în timpul nopții”, declară Paul Gringras. El a susținut, de asemenea, ideea că producătorii ar trebui să ia în considerare dezvoltarea unei setări care să oprească automat emisia de lumină albastră pe timpul nopții. 

În goana după performanță, producătorii de telefoane inteligente trebuie să țină cont și de efectele pe care această performanță le are asupra utilizatorilor. „Este nevoie de mai multă responsabilitate din partea producătorilor”, afirmă Gringras. 

În prezent, noile dispozitive electronice au tendința de a fi mai mari, mai luminoase și cu nivele de contrast mai ridicate, astfel că emit și mai multă lumină albastră.

 

Citește și