Ce efect au fructele de merișor în combaterea cancerului de colon

Publicat: 20 08. 2015, 10:03

Cercetătorii americani au produs trei tipuri de extract-pudră de merișor – una din fructe integrale, una conținând doar substanțele chimice active din merișor, care se numesc polifenoli, și una ce include doar ceilalți compuși din fructul de merișor, fără polifenoli.

Cele trei tipuri de extract, echivalente cu o lingură de merișoare pe zi, au fost incluse în alimentația zilnică a șoarecilor care sufereau de cancer de colon.

După 20 de săptămâni, șoarecii din primul grup mai aveau doar jumătate din numărul de tumori identificate. De asemenea, extractul de merișor a determinat o reducere a markerilor specifici inflamațiilor.

Cercetătorii americani spun că unele dintre aceste beneficii pentru sănătate ar putea să nu fie generate de sucul de merișor, deoarece acest lichid nu conține anumite substanțe care se găsesc în coaja fructului. Oamenii de știință speră să identifice în lunile viitoare compușii care sunt responsabili cu stimularea acestor proprietăți anticancer.

Mai multe studii anterioare au arătat faptul că anumite substanțe obținute din extractul de merișor sunt capabile să distrugă, selectiv, tumorile de cancer de colon în testele realizate în laborator.

Studiul a fost coordonat de Catherine Neto, profesor la University of Massachusetts din orașul american Darthmouth. Concluziile cercetării vor fi prezentate la cea de-a 250-a ediție a evenimentului National Meeting and Exposition organizat de American Chemical Society.