Ce efect au ouăle asupra comportamentului nostru

Publicat: 02 02. 2015, 18:03

Oamenii de știință spun că triptofanul, un aminoacid din anumite produse alimentare, poate să influențeze comportamentul uman. Într-un set de experimente, savanții olandezi au descoperit că administrarea unor doze mici de triptofan – echivalentul cantității de triptofan din trei ouă – a dus la dublarea sumelor donate de voluntari unor organizații de caritate.

Ouăle și alte alimente precum peștele și laptele sunt bogate în triptofan, un aminoacid care este transformat în organism în serotonină, o substanță asociată cu buna dispoziție. Triptofanul este comercializat și sub forma unui supliment alimentar, denumit TRP.

Cercetătorii de la Universitatea Leiden din Olanda au explicat experimentul într-un articol publicat în revista Frontiers in Psychology: „Pentru prima dată, am încercat să aflăm dacă administrarea unui compus prezent în anumite alimente precum pește, ouă, soia și lapte poate să stimuleze donațiile pentru organizațiile de caritate”.

„Studiul nostru reprezintă prima demonstrație din lume a faptului că donațiile pentru caritate pot fi mărite cu ajutorul suplimentelor alimentare asociate cu serotonina”.

Cercetătorii olandezi au realizat un experiment pe 32 de bărbați și femei. Jumătate dintre ei au primit o pudră ce conținea 0,8 grame de TRP, iar ceilalți voluntari au primit o pudră placebo.

Fiecare voluntar a primit suma de 7,5 lire sterline (11,25 dolari) pentru participarea la experiment. Ei au fost întrebați dacă doresc să doneze acea recompensă financiară sau o parte din ea în scopuri caritabile.

Patru cutii – pentru Unicef, Amnesty International, Greenpeace și World Wildlife Fund – au fost plasate pe o masă.
Atunci când psihologii au comparat rezultatele au descoperit că voluntarii care au primit pudră TRP au donat, în medie, 1,15 dolari, în timp ce voluntarii care au primit un placebo au donat în medie doar jumătate din acea sumă.

Mecanismul prin care un supliment alimentar ajunge să aibă un astfel de efect nu este deocamdată cunoscut, însă oamenii de știință sugerează că în acest proces ar putea fi implicată oxitocina, hormonul iubirii și al atașamentului, produs de femei în timpul alăptării și raporturilor sexuale.

Oamenii de știință au evidențiat deja apropierea dintre regiunile din creier asociate cu serotonina și oxitocina.